"Opbrengst tax shift prioritair voor bedrijven"

De opbrengst van een tax shift moet in de eerste plaats gaan naar lagere loonkosten voor de bedrijven. Dat zegt VBO-topman Pieter Timmermans in De Tijd. Hogere nettolonen voor de werknemers komen pas op de tweede plaats.

Binnen de regering zijn de besprekingen over een tax shift van start gegaan. De bedoeling is om de belastingen op arbeid te verminderen in ruil voor hogere lasten op consumptie, milieu of vermogen. De manier waarop dat moet gebeuren is onderwerp van discussie. Binnen de meerderheidspartijen wordt gedacht aan het verlagen van de personenbelastingen, zodat een werknemer netto meer overhoudt van zijn loon.

Maar Timmermans is het daar niet mee eens. Hij pleit in de eerste plaats voor een verlaging van de bijdragen van de werkgevers voor de sociale zekerheid. "De regering heeft de ambitie om de werkgeversbijdragen van 33 naar 25 procent te laten zakken", zegt Timmermans. "Met de beloofde lastenverlaging komt dat doel dichterbij, maar we halen het niet. Daarvoor ontbreekt nog een kleine drie miljard euro." In het regeerakkoord is een lastenverlaging van een miljard euro voor de bedrijven ingeschreven en een indexsprong.

Timmermans gaat de volgende weken langs bij de verschillende vicepremiers om zijn standpunt te verdedigen. De lastenverlaging moet volgens hem gefinancierd worden door een hervorming van de btw, waarbij wordt gesnoeid in de kortingen, en een speculatietaks voor wie aandelen koopt en die binnen de drie maanden weer van de hand doet.

Het verhogen van de koopkracht door hoger nettolonen is volgens Timmermans geen prioriteit. "We moeten in eerste instantie de torenhoge loonkostenhandicap wegwerken waardoor er meer jobs zullen komen. In tweede orde, wanneer de economie op punt staat, is er dan ruimte voor een koopkrachtverhoging. Maar je moet de kar niet voor het paard spannen, we moeten de juiste economische volgorde volgen."

Meest gelezen