Eandis wil geen nieuwe gasleidingen meer leggen

Netbeheerder Eandis, die de meeste gasleidingen in ons land beheert, wil stoppen met nieuwe leidingen te leggen. "Dat heeft geen zin nu huizen zelf energie moeten opwekken", legt topman Walter Van den Bossche in Het Nieuwsblad uit. Hij noemt ook de 700 miljoen euro die Eandis de afgelopen 10 jaar in nieuwe leidingen stopte, geldverspilling.
© CHROMORANGE / Ruediger Rebmann - www.belgaimage.be

Eandis wil stoppen met de uitbreiding van haar aardgasnet. Zo komen in nieuwe verkavelingen geen nieuwe gasleidingen meer. "Want nieuwe huizen moeten zelf energie opwekken", luidt het.

De netbeheerder gaat er ook vanuit dat het gasverbruik de komende jaren gaat dalen door het gebruik van warmtepompen, pelletkachels, aardgasketels die minder verbruiken en huizen die steeds beter geïsoleerd raken.

Vorig jaar legde Eandis nog 557 kilometer aardgasnet en kreeg 34.000 nieuwe aansluitingen. Maar tegelijk daalde ook het aardgasverbruik met 17 procent, mede omdat 2014 een vrij warm jaar was.

"Nood in nieuwe verkavelingen bekijken"

"We hebben de voorbije tien jaar meer dan 700 miljoen euro per jaar geïnvesteerd om tegemoet te komen aan de verplichting om 95 procent van de woningen aan te sluiten, en we realiseerden de voorbije jaren nog altijd zowat 40.000 nieuwe aansluitingen per jaar", aldus Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch.

"Maar de toename van energiezuinige woningen verplicht ons om na te denken over onze rendabiliteit in de toekomst. Een van de mogelijk alternatieven zijn voertuigen die op aardgas rijden. We zullen uiteraard in overleg met steden en gemeenten bekijken wat nodig is bij nieuwe verkavelingen. Wij voeren hun beleid mee uit op dat vlak."

CD&V wil alternatief

CD&V begrijpt de redenering van Eandis om niet meer te investeren in een verdere uitbreiding van het aardgasnet, maar wil een alternatief voor de gezinnen bij wie geen aardgas voor de deur komt. Dat zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne.

"De gezinnen die wonen in straten waar aardgas straks dan toch niet wordt aangelegd, mogen niet in de kou blijven staan. Daarvoor moet in een evenwaardig alternatief voorzien worden", aldus Bothuyne.

Ook moet een overgangsperiode voorzien worden. Gezinnen die al bezig zijn met concrete bouwplannen of verkavelingen die al in een verregaande planningsfase zitten, mogen niet voor een voldongen feit worden geplaatst en moeten hun "recht op aardgas" effectief kunnen benutten, klinkt het.

Meest gelezen