ACV en ABVV naar Grondwettelijk Hof tegen indexsprong

De christelijke vakbond ACV stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de indexsprong. Dat heeft voorzitter Marc Leemans aangekondigd op een vakbondscongres in Oostende. Vanavond meldt de socialistische vakbond ABVV hetzelfde te zullen doen.

Volgens de ACV-voorzitter kan de federale overheid algemene maatregelen nemen inzake inkomens. "Maar dit is niet hetzelfde als selectief enkel de werknemers en sociale uitkeringen treffen en bijvoorbeeld niet de verhuurders en al die andere inkomensgroepen die veel beter tegen een stootje kunnen."

"We kregen de indexsprong niet van tafel. Niet via actie. Niet via overleg", zegt Leemans. "En dus vragen we een vernietiging via het Grondwettelijk Hof."

Volgens Leemans vergist de regering zich schromelijk. "Ze beseft niet hoe kwaad de mensen zijn. En hoe dat ongenoegen zich steeds breder maatschappelijk doorzet. Nu de hardvochtigheid van dit beleid duidelijker wordt. Nu gewone mensen in hun portemonnee beginnen voelen wat het rechtse project van MR, VLD en N-VA concreet betekent."

"Deze coalitie tilde zich voor vijf jaar in het zadel. En dus mag ze rekenen op vijf jaar van verzet. Met één heldere baseline : stop de polarisatie en herstel de herverdeling." Het ACV zal het de regering niet makkelijk maken.

Het ABVV wil dat het Grondwettelijk Hof de indexsprong en de wet op de loonnorm vernietigt. Volgens de vakbond druist de loonnorm in tegen de vrijheid van onderhandeling.

De indexsprong werd afgelopen woensdag in de plenaire Kamer goedgekeurd. Met de indexsprong wil de regering-Michel naar eigen zeggen onze concurrentiepositie verbeteren, wat tot meer banen zou moeten leiden. De maatregel is slecht onthaald door de linkse oppositie, maar ook door de vakbonden.

Eerder deze week hebben PTB-Kamerlid Raoul Hedebouw en een arbeider een klacht ingediend tegen premier Charles Michel (MR) en N-VA-voorzitter Bart De Wever voor diefstal van 34.000 euro. Volgens Hedebouw komt de niet-indexering van 2 procent aan het einde van 25 jaar loopbaan neer op een koopkrachtverlies van 34.000 euro voor een gemiddeld gezin van drie personen.

Meest gelezen