Crevits vervroegt vaste benoeming van duizenden leerkrachten

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vervroegt de vaste benoeming van duizenden leerkrachten. Zij zullen vast benoemd worden op 1 juli 2015 in plaats van 1 januari 2016. Op die manier hebben ze sneller zekerheid over hun job. De CD&V-minister verstrengt ook enkele vervangingsregels voor het onderwijzend personeel. Die ingreep moet een besparing van 28,4 miljoen euro opleveren.

Vlaanderen heeft leerkrachten nodig. Nu stappen veel jonge leerkrachten binnen de vijf jaar opnieuw uit het onderwijs. De vaste benoeming is een instrument om leerkrachten te behouden in het onderwijs omdat zo'n benoeming een stuk zekerheid geeft. Maar uit cijfers blijkt dat zes op de tien personeelsleden tot na hun 30ste moeten wachten op een eerste vaste benoeming.

Minister Crevits heeft daarom beslist om jonge leerkrachten sneller zekerheid te bieden. Zo zal de nieuwe vaste benoeming niet ingaan op 1 januari 2016, maar op 1 juli 2015. "Zo krijgen meer dan 3.400 voltijdse opdrachten op alle onderwijsniveaus (omgerekend is dat een veelvoud aan leerkrachten) sneller zekerheid over hun job en hoeven zij niet in onzekerheid af te wachten of ze op 1 september opnieuw mogen starten".

Tegelijk grijpt minister Crevits in in de vervangingsregels voor het onderwijzend personeel. Nu is het zo dat personeel een loopbaanonderbreking kan nemen voor medische bijstand. Maar dat gebeurt nu vaak tot net voor de vakantieperiode en de onderbreking wordt dan hernomen na de vakantie. "Dit gaan we ontmoedigen", aldus Crevits. Een ander voorbeeld: vandaag is het in het secundair onderwijs niet mogelijk om wie ziek wordt na 1 juni nog te vervangen. "Deze regeling wordt doorgetrokken naar een periode van 14 kalenderdagen voor alle vakantieperiodes", klinkt het. Alles samen moeten die ingrepen een besparing van 28,4 miljoen euro opleveren.

Minister Crevits bevestigde ook dat de omkadering in het basisonderwijs voor het M-decreet wordt vervroegd. Concreet zal het basisonderwijs al vanaf volgend schooljaar kunnen rekenen op de expertise van ongeveer 180 voltijdse personeelsleden uit het buitengewoon basisonderwijs. Dat betekent voor het schooljaar 2015-2016 een extra budget van 8 miljoen euro.

Meest gelezen