Wereld staat stil bij 100 jaar Armeense genocide

In Jerevan, de hoofdstad van Armenië, wordt vandaag een grootschalige herdenking gehouden van de start van de Armeense genocide in 1915. Ook elders in de wereld wordt de volkerenmoord herdacht, onder meer in Marseille, Istanbul en Teheran. Bij ons betogen enkele duizenden Armeense Belgen in Brussel.
Bloemen bij het herdenkingsmonument in Jerevan.

De Armeense president Serzj Sarkisian mocht onder meer de Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse collega François Hollande ontvangen. Zij arriveerden vanmorgen samen met vertegenwoordigers van tientallen andere landen op de centrale herdenkingsplaats in de hoofdstad Jerevan.

De wereldleiders stapten afzonderlijk door een erehaag naar een eeuwige vlam en legden bloemen neer (foto onder). In de loop van de dag worden honderdduizenden Armeniërs aan het monument verwacht voor de herdenking van de dramatische periode in de Armeense geschiedenis waarbij tot 1,5 miljoen Armeniërs omkwamen door toedoen van de Turken.

Poetin zei dat "er geen enkele rechtvaardiging voor massamoord" is. Hollande onderstreepte dat Turkije "belangrijke woorden" heeft gezegd over de gebeurtenissen van 100 jaar geleden, maar dat "nog andere woorden" worden verwacht. Ankara ontkent dat een genocide heeft plaatsgehad en heeft het over Armeense, Turkse en andere slachtoffers van een burgeroorlog. President Recep Tayyip Erdogan heeft al gezegd dat zijn land nooit de Armeense genocide zal erkennen.

Na een minuut stilte voor de slachtoffers bedankte Sarkisian de buitenlandse dignitarissen voor hun aanwezigheid.

Herdenking in Istanbul

De Armeense genocide is ook herdacht in Turkije, onder meer met een herdenkingsmis in het Armeense patriarchaat in Istanbul. Als vertegenwoordiger van de Turkse regering nam EU-minister Volkan Bozkir aan de bijeenkomst deel.

Daarnaast gingen een honderdtal nakomelingen van slachtoffers naar huizen waaruit op 24 april 1915 Armeniërs werden gehaald en legden er bloemen neer. In de namiddag is een manifestatie gepland aan het treinstation Haydarpasa, vanwaar Armeniërs destijds uit de stad werden gedeporteerd. En 's avonds worden de slachtoffers herdacht op de Istiklal Caddesi, een bekende straat in de omgeving van het centrale Taksimplein.

In Marseille, in Frankrijk, namen ongeveer 500 mensen deel aan een herdenkingsplechtigheid voor de Armeense genocide. Er werden symbolisch 1.915 seconden stilte in acht genomen. Voorts kwamen er mensen op straat in onder meer Beiroet (Libanon) en Teheran (Iran).

Plechtigheid en mars in Brussel

Bij ons woonden meer dan 1.000 mensen de officiële herdenkingsplechtigheid bij op het Henri Michauxplein in Elsene. Onder de aanwezigen waren ook enkele Brusselse politici, zoals de burgemeesters van Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe, Vincent Dewolf (MR) en Olivier Maingain (FDF), voormalig vicepremier Isabelle Durant (Ecolo) en de Brusselse schepen van cultuur Karine Lalieux (PS). De Armeense ambassadeur riep Turkije op "te stoppen met het misleiden van haar bevolking en de rest van de wereld en te handelen naar de normen van de internationale gemeenschap".

Om 14 uur vertrok vervolgens een mars van het Centraal Station naar het Luxemburgplein. De betoging is een jaarlijkse traditie en passeert langs de Turkse ambassade. Enkele duizenden Armeense Belgen nemen deel aan de mars.

Jerevan

Beiroet

Teheran

Istanbul

Yasin AKGUL

Marseille

Brussel

Meest gelezen