Nauwelijks vooruitgang in Griekse dossier

De eurogroep wil dat alle gesprekken met Griekenland voortaan in Athene plaatsvinden, en wil dat de Griekse regering meer de onderhandelingen naar zich toetrekt, in plaats van het werk over te laten aan technocraten. Intussen tikt de tijd weg terwijl er nauwelijks vooruitgang wordt geboekt.
Delmi Alvarez

"We beseffen allemaal dat de tijd opraakt", zei Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep. Die vergaderde vandaag in de Letse hoofdstad Riga over de kwestie van een nakend Grieks failliet. Zoals verwacht werd daar geen akkoord bereikt over Griekenland, dat nog steeds met zijn internationale geldschieters onderhandelt over de hervormingen die nodig zijn om een laatste schijf noodhulp ter waarde van 7,2 miljard te deblokkeren. Vandaag bleek opnieuw dat de tijd nog niet rijp is om de landing te kunnen inzetten.

Sinds februari zijn er alleen maar rondjes gedraaid, zei de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Een andere deelnemer zei dat "de enige vooruitgang het technisch begrip van meningsverschil betreft". Dijsselbloem vindt dan ook dat er een versnelling hoger moet worden geschakeld.

Eén manier zou zijn om met deelakkoorden te werken, zei de Griekse minister Yannis Varoufakis. Intussen is het niet duidelijk hoe lang de Grieken nog zonder financiële injectie kunnen.

"Processie van Echternach"

"We gaan slechts zoals de Processie van Echternach vooruit", zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vanmorgen. Hij wil op het overleg in de Letse hoofdstad Riga geen duimbreed toegeven aan de regering-Tsipras.

Sinds de nieuwe Griekse regering zich begin dit jaar verbonden heeft aan een besparingsprogramma, is er volgens Van Overtveldt te weinig vooruitgang geboekt. Dat gaf de minister duidelijk te kennen in “De ochtend” op Radio 1. “De controleerbare vooruitgang is zeer beperkt en volstrekt onvoldoende om te kunnen gewagen van een doorbraak die een nieuw perspectief biedt voor de Griekse regering.”

Van Overtveldt is er niet over te spreken dat Griekenland de afgelopen maanden pogingen heeft ondernomen om de verplichtingen af te zwakken, en daarom “zullen we vandaag duidelijk maken dat de inschrijving op het lopende programma een conditio sine qua non is waar niet over te onderhandelen valt”.

Concrete stappen

Griekenland zal dus op geen gratie van Van Overtveldt moeten rekenen vandaag, vooral “omdat er in het verleden dingen beloofd zijn waar weinig of niets van in huis is gekomen”, blikt de minister ontevreden terug. “De vraag is dit keer niet of we nu bij een princiepsverklaring blijven maar of Griekenland overgaat naar concrete wetgevende stappen op het vlak van de Griekse arbeidsmarkt, pensioenen en belastingsinning. Beloftes volstaan echt niet meer.”

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem temperde voor het begin van de bijeenkomst de verwachting door aan te kondigen dat hij niet verwacht dat er vandaag beslissingen zullen worden genomen. "Er is een grote 'sense of urgency', maar er moet nog werk gebeuren voor de eurogroep beslissingen kan nemen", zei de Nederlander.

Deadline

Naar de vergadering van de 19 ministers van Financiën van de eurozone werd al wekenlang uitgekeken. Nadat in februari het hulpprogramma voor Griekenland tot eind juni werd verlengd, kreeg Athene tot eind april de tijd om met zijn internationale geldschieters een akkoord te bereiken over de lijst met hervormingen en andere binnenlandse maatregelen. De onderhandelingen slepen echter aan en het ziet er niet naar uit dat in Riga een akkoord zal worden bezegeld.

"Er was inderdaad sprake van eind april, maar daar zijn we nog niet helemaal”, zei Dijsselbloem. “Die deadline is trouwens vooral voor de Griekse regering van belang. Zij zit in de knel qua financiële middelen." Hoeveel geld hebben de Grieken nog en hoelang kunnen ze het nog trekken zonder nieuwe externe financiering? "Dat zal een van de vragen zijn die aan de Griekse minister zal worden gesteld", antwoordde Dijsselbloem nog.

Meest gelezen