"Al-Douri, rechterhand van Saddam, is gedood in Irak"

Volgens de Iraakse regering is de voormalige nummer-twee van de Baath-dictatuur, Izzat Ibrahim al-Douri, gedood door het leger. De tv-zender al-Arabiyya heeft foto's getoond van een man die erg lijkt op al-Douri. Als die echt dood is, is dat een klap voor de opstand van IS in Irak.

Het is niet de eerste keer dat al-Douri dood wordt verklaard en een aantal keren kwam hem dat goed uit om te ontsnappen aan zijn vijanden. Ook dit keer ontkent een woordvoerder van aanhangers van ex-dictator Saddam Hoessein dat al-Douri gedood zou zijn.

Toch heeft de tv-zender al-Arabiyya foto's getoond van een dode die lijkt op de gewezen nummer-2 van het Saddam-regime. Volgens de Iraakse regering is al-Douri gedood in een gevecht met het Iraakse leger en sjiitische milities in de provincie Salahuddin.

Het leger zou daar een groep soennitische rebellen hebben omsingeld en uitgeschakeld. Drie rebellen zouden zichzelf opgeblazen hebben, maar in de groep lijken zou ook dat van al-Douri liggen.

Er wordt nu een DNA-onderzoek uitgevoerd om te bepalen of de dode wel degelijk al-Douri is. Als dat zo is, zou dat een belangrijke klap zijn voor de soennitische rebellen die in Irak strijden tegen de door sjiieten gedomineerde regering. 

De man achter Saddam Hoessein

Izzat Ibrahim al-Douri werd beschouwd als de belangrijkste figuur in het regime van ex-dictator Saddam Hoessein. Beiden kenden elkaar al voor de staatsgreep die de nationalistisch-socialistische partij Baath in 1968 aan de macht bracht.

Als vicevoorziter van de Revolutionaire Commandoraad (RCC), de junta van de Baath die Irak onder Saddam bestuurde, was al-Douri zowat de tweede man achter Saddam.

Al-Douri speelde een belangrijke rol bij de oorlogen tegen Iran en bij de inval in Koeweit in 1991. Nadien hielp hij mee de opstanden van de sjiieten en de Koerden, respectievelijk in het zuiden en het noorden van Irak te onderdrukken, waardoor het regime overleefde. Na de Amerikaanse inval in 2003 verdween al-Douri. Hij werd toen de klaverenkoning in het "kaartspel" van meest gezochte figuren.

Al-Douri: na Saddam, nu achter IS

Dat was niet het einde van de carrière van al-Douri, die een belangrijke rol ging spelen in de soennitische opstand tegen de Amerikaanse troepen en de door de nieuwe door sjiieten overheerste Iraakse regering.

Al-Douri smeedde zo -niet zonder succes- een band tussen het vroegere seculiere Baath-regime en radicale soennitische moslims en baseerde zich daarbij op zijn band met de mystieke soefi-orde Naqshbandi die in het hele Midden-Oosten verspreid is.

Vorig jaar ondersteunde zijn militie JRTN ("Leger van de mannen van de broederschap Naqshbandi") de opmars van de terreurgroep "Islamitische Staat" in Noord-Irak; concreet met de inname van het voormalige Saddam-bastion Tikrit.

Enkele weken geleden heeft het Iraakse leger (foto) gesteund door sjiitische milities Tikrit evenwel heroverd. Dat was een klap voor IS, maar ook voor de militie van al-Douri, die zo opnieuw op de vlucht moest.

Meest gelezen