Nigeriaanse oppositieleider Buhari wint presidentsverkiezingen

Oppositieleider en oud-dictator generaal Muhammadu Buhari wordt de nieuwe president van Nigeria. Buhari lag al even voorop tijdens de telling van de stemmen. Hij overtuigde uiteindelijk 15,4 miljoen Nigerianen, ruim 2 miljoen meer dan zijn tegenstander, huidig president Goodluck Jonathan. Het is de eerste keer sinds het einde van de dictatuur in 1999 dat een oppositielid democratische verkiezingen wint.

Met nog amper één deelstaat te tellen, had Buhari al ruim 3 miljoen stemmen meer dan huidig president Goodluck Jonathan. Buhari leidde met 15,1 miljoen stemmen tegenover de 11,7 miljoen Nigerianen die stemden voor Jonathan. Hij had bovendien al in voldoende staten een meerderheid gehaald om een tweede stemronde te vermijden.

De APC-partij van Buhari eiste de verkiezingsoverwinning daarom al voor de definitieve uitslag op. Een woordvoerder van de partij bevestigde ook dat president Jonathan zijn uitdager intussen telefonisch heeft gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Hij gaf op die manier meteen zijn nederlaag toe. Een medewerker van Jonathans kabinet liet nog weten dat de president een toespraak voorbereidt.

Historische zege

Zonder meer historisch kan je de wissel van de macht in Nigeria noemen. De PDP-partij van de huidige president levert al sinds het einde van de dictatuur in 1999 onafgebroken het staatshoofd. Het is nu voor het eerst dat de oppositie het tijdens democratische verkiezingen haalt van de zittende president. "Het volk van Nigeria heeft de macht overgenomen", laat de woordvoerder van de winnende APC-partij weten.

In het huis van oppositieleider Muhammadu Buhari, in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, heerst er vreugde. In de straten blijft het voorlopig rustig.Volgens persagentschap AFP zijn duizenden Nigerianen de verkiezingsuitslag aan het vieren in verschillende steden in het noorden van het land, onder meer in Kano.

Tegelijk heerst ook al het besef dat de APC-partij nu de verantwoordelijkheid moet nemen in Nigeria, met 170 miljoen inwoners het meest bevolkte land van Afrika én de grootste economie van het continent. "We zouden nu allemaal samen moeten werken om het land in een nieuwe richting te duwen. Er zullen heel wat offers moeten worden gebracht", aldus een senator van de APC.

"Verkiezingen correct verlopen"

Het is nu de vraag of huidige president Goodluck Jonathan zich zomaar gewonnen zal geven. Dat zal moeten blijken uit zijn officiële toespraak. Jonathan is sinds 2010 president van Nigeria. Onder zijn bewind was er een plaag van corruptieschandalen en begon de extremistische moslimterreurgroep Boko Haram in het noordoosten van het land hele dorpen uit te moorden.

Analisten verwachten dat de verliezende partij zal opwerpen dat er fraude is gepleegd. De scheldtirade van een partijlid tegenover de voorzitter van een kiescommissie belooft alvast weinig goeds. "We hebben al ons vertrouwen in jullie verloren. We geloven niet meer in jullie."

Ondanks enkele technische problemen en mogelijke politieke inmenging bij enkele kiesbureaus, zijn de verkiezingen volgens internationale waarnemers echter correct verlopen. "Er zijn wellicht heel wat redenen waarom de PDP-partij van Jonathan heeft verloren, maar de hoofdreden is dat de resultaten niet zijn gemanipuleerd", aldus een invloedrijke consultant ter plaatse.

Oud-dictator Muhammadu Buhari

Generaal Muhammadu Buhari zat mee achter de staatsgreep van 1966 waarbij generaal Murtala Muhammed aan de macht kwam. In 1983 was hij een van de leiders van de coup tegen de verkozen president Shehu Shagari. Tijdens zijn bewind trad Buhari streng op tegen corruptie en een gebrek aan discipline, maar werden de mensenrechten ook met de voeten getreden.

Muhammadu Buhari is vrij populair bij de armere bevolking in het noorden van Nigeria. Als politicus steunt hij de sharia die in het noorden van kracht is, maar hij ontkent dat hij een fundamentalistische politieke agenda heeft.

Buhari zegt dat hij Boko Haram krachtdadig zal aanpakken en stelt zichzelf graag voor als "mister clean", die de corruptie zal uitroeien. Hij belooft ook een economische ommezwaai, met 20.000 nieuwe jobs per deelstaat.

Meest gelezen