"Tienduizend arbeidsplaatsen bedreigd bij grote aannemers"

Tegen 2019 dreigen bij de Belgische aannemers van grote bouwwerken 10.000 van de 50.000 arbeidsplaatsen te verdwijnen als gevolg van de stilgevallen overheidsinvesteringen. Dat zegt voorzitter Marc Peeters van de Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken (VBA), die 60 grote aannemers groepeert.
Archieffoto

De overheid geeft al enkele jaren minder uit aan infrastructuurwerken en de toestand zal de komende jaren niet veranderen. Dat maakt de grote bouwondernemingen in ons land ongerust, zo blijkt uit de jaarlijkse barometer van de VBA. De meerderheid van de VBA-leden (68 procent) zegt zich zorgen te maken over de toekomst van zijn bedrijf. Een derde denkt in het komende jaar personeel te zullen ontslaan.

De financiële toestand van de grootste Belgische bouwfirma's ziet er volgens Peeters wel nog goed uit, met een goede solvabiliteit en mooie marges, maar de middelgrote wegenbouwers krijgen het stilaan moeilijk. "Er komen moeilijke tijden", aldus de VBA-voorzitter. Een crisis met de omvang van die in Nederland, verwacht hij echter niet. In Nederland zit de bouwsector in moeilijkheden na een vastgoedcrisis, bij ons heeft het met weggevallen overheidsinvesteringen te maken.

Als Peeters gevraagd wordt waar de overheid haar prioriteit moet leggen, bij infrastructuurwerken of bij lagere loonkosten, kiest hij voor het eerste. De VBA ziet nog mogelijkheden via publiek-private samenwerkingsverbanden (PPS), maar daarover loopt een discussie met Eurostat. Het Europese statistiekbureau wil de PPS-projecten immers in de begroting opgenomen zien. "Als Eurostat voet bij stuk houdt, zal nergens in Europa nog PPS mogelijk zijn", waarschuwt Peeters.

Meest gelezen