Melkveehouders mogen straks zoveel melk produceren als ze willen

Na ruim dertig jaar komt er morgen een einde aan het Europese melkquotum. Concreet wil dat zeggen dat melkveehouders voortaan zoveel melk mogen produceren als ze willen. De producenten vrezen dat de melkprijs zal kelderen.

Het melkquotum werd in 1984 ingevoerd.  Melkveehouders mochten daardoor slechts een vast aantal liter produceren. Wie toch meer produceerde, moest bijbetalen. Met die maatregel wilde Europa overproductie, de zogenoemde "boterbergen" en "melkplassen", tegengaan.

Vrije markt

Het schrappen van het melkquotum betekent dat de melkveehouders nu in een vrijemarktsituatie terechtkomen. Dat schrappen was al sinds 2008 bekend en zo konden vele boeren reeds anticiperen op het vrijgeven van de markt. Melkveehouder Lucas Van Dessel, die een middelgroot Vlaams melkveebedrijf in Heist-op-den-berg heeft, was één van hen. Hij moderniseerde zijn bedrijf al enkele jaren geleden.

Bang afwachten

Van Dessel vertelt dat de productiebeperking niet altijd evident was. "Je kan de koeien niet afregelen op je productie. Soms valt het mee, soms loopt het iets minder." Tegelijk erkent Van Dessel dat het nu bang afwachten is hoe de zuivelmarkt zal evolueren. "Als er moeilijke periodes komen, dan is de ondersteuning wel ver zoek op dit moment."

Protest aan Europees parlement

Een honderdtal melkboeren heeft vanmiddag voor het Europees parement in Brussel de vlaggen verbrand van een reeks multinationals, uit protest tegen het einde van de melkquota.

Terwijl de zuivelindustrie vooral kansen ziet op middellange en lange termijn, vrezen de melkveehouders voor dalende prijzen. "Dankzij het verwachte melkoverschot zullen de multinationals nog meer dan vroeger de voorwaarden bepalen voor de boeren", zegt Romuald Schaber, de voorzitter van de European Milk Board (EMB), die de actie samen met de Milk producer Interest Group (MIG) organiseerde. "Chronische prijsdalingen zijn onvermijdelijk, de volgende crisis is op komst."

De actievoerders, afkomstig uit de zestien landen die lid zijn van de EMB, hingen de vlaggen van de 28 EU-lidstaten halfstok. Nadien verbrandden ze de vlaggen van multinationals als Nestlé, Müller, Danone, Arla en Campina. De EMB wijst erop dat volgens een onafhankelijke studie de productieprijs van melk 46 cent is. "De melkprijs bedraagt vandaag 25 tot 27 cent", klinkt het.

De organisatie pleit voor een crisisinstrument. Bij grote melkoverschotten zouden boeren die bewust minder produceren een premie moeten krijgen en anderen een heffing. De actievoerders kregen de steun van bijvoorbeeld het groene Europarlementsid José Bové. "Hetgeen zich met het einde van de melkquota aandient, is een ramp voor de boeren", zei hij. "Door de wil, sinds 2003, om alle instrumenten om de markt te beheersen te ontmantelen, zijn duizenden landbouwers verdwenen."

Meest gelezen