"Regering ontziet rijken en grote vermogens"

De oppositie is niet onder de indruk van de begrotingscontrole die de federale regering afgelopen nacht afgerond heeft en noemt ze een gemiste kans om bij te sturen. Voor de SP.A bewijst de begrotingscontrole dat de regering de rijken ontziet, en ook Groen vindt het sociale onevenwicht nog altijd even problematisch. De horeca reageert ontgoocheld.
Voor SP.A-fractieleider Temmerman is de begrotingscontrole een gemiste kans.

Kamerfractieleidster Karin Temmerman spreekt van een "gemiste kans om bij te sturen". Ze heeft ook grote vragen bij de karaattaks voor de diamantsector. "De sector was zélf jarenlang vragende partij omdat dat voor hen voordeliger is. Nogmaals een teken dat deze regering de rijken en grote vermogens ontziet".

"Zondag nog kwamen 20.000 mensen op straat voor een meer rechtvaardige verdeling van de lasten", zegt Temmerman. "Vooral omdat er nog geen sprake is van een tax shift. Wij hebben er altijd voor gepleit om dat samen met de begrotingscontrole aan te pakken".

Grote teleurstelling

Groen stuurde samen met Waalse broer Ecolo een mededeling kort nadat de regering-Michel had bekendgemaakt welke maatregelen de regering neemt om de begroting rond de krijgen.

Groen noemt de bijsturing een grote teleurstelling. "De federale regering beslist een aantal zaken, maar tot een bijsturing van het beleid komt het niet. De N-VA-regering van Michel volhardt in de boosheid", zegt federaal fractieleider van Groen Kristof Calvo.

"Het is een goeie zaak dat een aantal departementen, zoals justitie, een beetje zuurstof krijgt, maar het sociale evenwicht blijft problematisch. De begrotingsinspanning wordt nog altijd afgewenteld op de gezinnen, werkende mensen en mensen die het moeilijk hebben."

Groen hamert ook nog op de taxshift die voorlopig uitblijft. "De meeropbrengst door de aanpak van fiscale fraude is ruim onvoldoende. Nog dit voorjaar moet er een verschuiving komen: lagere lasten op arbeid en een verschuiving naar de grootste vermogens en vervuiling", besluit Calvo.

"Excuusmaatregelen"

De Franstalige socialisten van de PS betreuren de "excuusmaatregelen"  die de regering-Michel genomen heeft bij de begrotingscontrole.

"De bijdrage van de diamantairs, de Kaaimantaks, met enkele 'excuusmaatregelen' wil de MR/N-VA-regering doen geloven dat ze een fundamenteel onrechtvaardige begroting corrigeert. De regering voorziet bijna geen enkele sociale maatregel en de inspanningen die gevraagd worden van de fraudeurs en de rijksten blijven anekdotisch", aldus de PS.  

De PS is ook van mening dat er geen enkele maatregel genomen die positief is voor de burger, terwijl de regering wel "niet minder dan 100 miljoen bijkomende besparingen in de sociale zekerheid realiseert".

De andere Franstalige oppositiepartij CDH zegt dat de regering "een gebrek aan ambitie" getoond heeft bij de begrotingscontrole.

De 135 miljoen extra middelen voor het personeel in de veiligheidsdepartementen zijn volgens CDH-Kamerfractieleidster Catherine Fonck niet meer dan een "bescheiden pleistertje" voor de "besparingen in die departementen". "Terwijl ze vooral profiteert van de lichte verbetering van de conjunctuur,  beperkt de regering zich tot het dichten van enkele bressen", zoals die van de onbetaalde facturen in Justitie, meent het CDH.

Fonck vindt het vreemd dat de regering mikt op meer inkomsten uit fraudebestrijding "zonder dat daarvoor middelen bij Justitie of de Bijzondere Belastinginspectie worden voorzien".

Horeca is ontgoocheld

Horeca Vlaanderen reageert ontgoocheld op het nieuwe horecaplan dat de regering vandaag voorgesteld heeft. De maatregelen voorzien goede regelingen voor mensen die in de horeca komen bijklussen, maar zijn ontoereikend voor het vast personeel van de sector, zo wordt gezegd.

"Wat we nodig hebben is een lastenverlaging op de eerste achtendertig uur en een regeling om voldoende extra uren te mogen werken aan een tarief dat interessant is voor de werknemer en betaalbaar voor de werkgever. De voorbije maanden lanceerden diverse politici voorstellen om de lasten op arbeid voor het vaste personeel te verlagen. We moeten nu concluderen dat daar te weinig mee is gebeurd", zegt afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen Danny Van Assche.

Meest gelezen