"UGent levert veel inspanningen op psychosociaal vlak"

De Gentse universiteit zegt te betreuren dat individuele aantijgingen in de media over vermeende pesterijen verkeerdelijk de indruk wekken dat er een algemeen probleem is met het psychosociaal welzijn aan de UGent. "De universiteit levert zelf heel wat inspanningen op het vlak van psychosociaal welzijn van haar werknemers en neemt gemelde problemen zeer ernstig", benadrukten vicerector Freddy Mortier en rector Anne De Paepe tijdens een persconferentie.

"Universiteitsbreed werd een risicoanalyse rond psychosociaal welzijn opgemaakt en op basis daarvan werd een aantal actieplannen ontwikkeld", zei rector Anne De Paepe (zie foto).

"We benadrukken dat wij dit als werkgever bijzonder belangrijk vinden. In een organisatie met 9.000 medewerkers is het helaas soms onvermijdelijk dat er conflicten zijn. Daarom heeft de UGent jaren geleden een cel psychosociaal welzijn opgericht, waar onder meer een vertrouwenspersoon deel van uitmaakt. Reeds vorig jaar werd beslist om het psychosociaal team te versterken met een extra personeelslid dat binnenkort ingezet wordt."

Ook klachten over grensoverschrijdend gedrag en stress

De 128 klachten die vertrouwenspersoon Sara Drieghe vorig jaar behandelde, gaan in vier op de tien gevallen om psychosociale problemen die mensen als "belastend" ervaren. "Enerzijds gaat het om leidinggevenden die om advies vragen, anderzijds gaat het om mensen die zich te weinig begeleid voelen of vragen hebben hoe ze kunnen omgaan met een collega met tekenen van stress."

Een kwart van de klachten gaat over conflicten en een op de vijf klachten gaat over "grensoverschrijdend gedrag". Dat laatste wordt opgesplitst in klachten over pesten, grensoverschrijdende seksuele handelingen (amper) en verbale agressie, bijvoorbeeld van een derde persoon tegen baliepersoneel. Elf procent van de klachten gaat over stress.

Dat het aantal klachten licht stijgt, is volgens de UGent te wijten aan de stijging van het aantal personeelsleden, door de integratie van hogescholen en omdat de laagdrempelige cel steeds beter bekend raakt.

"Universiteit is financieel gezond"

De universiteit heeft ook gereageerd op een ander verhaal in de media. Daaruit zou blijken dat de unief een miljoenenfactuur boven het hoofd hangt in een zaak rond de pensioenen van honderden medewerkers.

Yannick De Clercq, die namens de Vlaamse regering onder meer toezicht houdt op de Universiteit Gent, nuanceert het verhaal. "Vandaag kennen we het hele kostenplaatje nog niet", zegt De Clercq. 

Het gaat over een groep van 1.700 medewerkers die mogelijk meer uitgebreide pensioenrechten eisen. De Clercq benadrukt dat "geen enkele beslissing van een rechtbank erop wijst dat de universiteit heeft gediscrimineerd."

Over de financiële situatie van de UGent is De Clercq duidelijk: "De universiteit is financieel gezond. Er is een evenwicht gevonden tussen besparingen en investeringen."

Meest gelezen