"Duurdere ziekenhuizen niet uit te sluiten"

De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD) waarschuwt dat de kostprijs per opname en per ligdag in een ziekenhuis voor de patiënt kan toenemen. Dat is een gevolg van de verminderde overheidsinvesteringen, luidt het in een persbericht van de vereniging. De ziekenhuisdirecteurs willen met eigen centen bouwen, maar hebben daarvoor hulp nodig van de overheid.
AP2014

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), het fonds waarmee de Vlaamse overheid investeringen in welzijns- en zorginstellingen financiert, heeft geen budget meer voor de financiering van nieuwbouw- en verbouwingswerken in ziekenhuizen. Volgens de ziekenhuisdirecteurs geeft de overheid daardoor ook geen goedkeuring meer voor werken.

Om de impasse te doorbreken, willen de directeurs met eigen financiering aan de slag gaan. Maar ze vragen dan wel de garantie dat de overheid dergelijke projecten in de toekomst niet zal benadelen. Volgens de sector is er interesse van de banksector, maar zijn er te weinig garanties dat ziekenhuizen achteraf niet gestraft worden. De BVZD vraagt rechtszekerheid voor ziekenhuizen die kiezen voor alternatieve private financiering.

Er wordt dan bijvoorbeeld gedacht aan sale-and-leaseback, waarbij het ziekenhuis de bouw prefinanciert maar het afgewerkte gebouw verkoopt aan een financier. Die verhuurt het gebouw dan weer voor vijftien jaar aan het ziekenhuis, waarna het ziekenhuis het gebouw terugkoopt aan de restwaarde. Zo'n formule laat langetermijnfinanciering toe, maar de banken hebben momenteel geen garantie voor de terugkoop door het ziekenhuis. "De overheid zou die garantie moeten geven", zegt de BVZD.

Liefst 40 procent van de ziekenhuizen zou momenteel verlieslatend zijn. Ziekenhuizen die willen bouwen via privéfinanciering, moeten hun financiële balans gezond maken om de nodige garanties te kunnen geven. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de prijs voor de patiënt de hoogte ingaat, waarschuwen de ziekenhuisdirecteurs. Ze zien parallellen met de rusthuizen, waarvan al gezegd werd dat een verblijf tot 20 procent duurder kan worden. "Een soortgelijke evolutie in de ziekenhuissector valt niet uit te sluiten", dixit de BVZD.

"Vandeurzen is besluiteloos"

Minister van Volksgezondheid Vandeurzen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om te vermijden dat de ziekenhuisfactuur oploopt. Dat zegt Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen (SP.A). "Het kan niet zijn dat er oplossingen gezocht worden waarbij de factuur naar de patiënt wordt doorgeschoven."

De SP.A diende vorige week zelf een voorstel in waarbij de overheid samenwerking tussen ziekenhuizen zou ondersteunen, waardoor ze steun zouden kunnen vragen aan de Europese Investeringsbank. Die geeft immers maar steun voor grote projecten van minstens 200 miljoen euro. "De meerderheid vond het echter niet dringend", aldus Van Malderen. Hij verwijt Vandeurzen "besluiteloosheid".

"Er komt een nieuw financieringssysteem"

Er wordt gewerkt aan een nieuw financieringssysteem voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidsinstellingen, reageert minister Vandeurzen.

"Er werd een taskforce opgestart met de betrokken sectoren, de banken en verzekeraars, de bouwsector en architecten, de administraties die hierover expertise hebben. Die heeft als opdracht om nieuwe systemen uit te werken die structureel en duurzaam zijn. Binnen de taskforce loopt ook een werkgroep rond ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn dus aanwezig in het overleg en we zullen hun voorstel daar bespreken. Uiteraard is administratieve vereenvoudiging altijd te overwegen", luidt het.

Meest gelezen