"Ook technisch mankement nog niet uitgesloten"

De persoonlijkheid van Andreas Lubitz, de copiloot die ervan verdacht wordt de Airbus van Germanwings te hebben doen neerstorten, is "een ernstige maar niet de enige piste in het onderzoek". Dat heeft een Franse onderzoeker naar de zaak gezegd. Ook een "onvrijwillige fout of een technisch mankement" worden niet uitgesloten. Intussen is ook gebleken dat Lubitz mogelijk problemen aan zijn ogen had.
Een forensisch onderzoeker met resten van het gecrashte toestel.

"Er zijn verschillende elementen die ons toelaten op die piste verder te gaan, die een belangrijke piste is, maar niet de enige", zo zei generaal Jean-Pierre Michel, onderdirecteur van de gerechtelijke politie bij de Franse gendarmerie. Hij sluit een "onvrijwillige fout of een technisch mankement" niet uit.

Michel voegde er nog aan toe dat in dit stadium van het onderzoek er nog altijd "geen bijzonder element" is in het leven van de copiloot, zoals een relatiebreuk of een professioneel probleem, dat een opzettelijke crash zou kunnen verklaren.

In mediaberichten wordt gewezen op mogelijke psychiatrische problemen van copiloot Andreas Lubitz. Die zou mogelijk vrijwillig de Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen hebben doen neerstorten. Bij de crash kwamen alle 150 inzittenden om het leven. "We zullen proberen te begrijpen wat in zijn leven hem er toe zou hebben kunnen brengen om tot die daad over te gaan", zo zei de onderzoeker.

Generaal Michel maakt deel uit van een delegatie van drie Franse onderzoekers, die in Düsseldorf zijn ingezet om met de Duitse autoriteiten samen te werken.

Oogproblemen

Naast mogelijke psychologische problemen, is nu ook aan het licht gekomen dat Lubitz op zoek was naar een behandeling voor problemen met zijn ogen. Die problemen hadden mogelijk zijn verdere carrière als piloot in gevaar kunnen brengen. Dat zeggen bronnen die op de hoogte zijn van het onderzoek naar de zaak, in de New York Times.

Het is niet duidelijk hoe erg de oogproblemen waren, en of ze in verband staan met zijn psychologische toestand. Een bron zei dat de autoriteiten de mogelijkheid niet willen uitsluiten dat de oogproblemen psychosomatisch waren.

De bekendmaking van de mogelijke problemen met zijn ogen, vormt een nieuw element in het portret van de 27-jarige Duitse piloot. Eerder hadden de autoriteiten al gezegd dat hij behandeld werd voor psychologische problemen en dat hij bepaalde aspecten van zijn medische toestand verborgen had gehouden van zijn werkgever. Ook over de mogelijke oogproblemen heeft hij blijkbaar niets gezegd.

Vrienden en kennissen van Lubitz hebben al herhaaldelijk gezegd hoe belangrijk vliegen voor hem was. Lubitz begon al als 14-jarige met zweefvliegtuigen te vliegen in een vliegclub in zijn geboorteplaats. Nu werkte hij voor een commerciële luchtvaartmaatschappij, maar hij was slechts copiloot en hij vloog niet op de intercontinentale vluchten die zijn droom waren.

Meest gelezen