Insectenburgers winnen innovatieprijs voedingssector

Insecta, het productgamma op basis van insecten, is door een vakjury van Belgische retailers verkozen tot meest innovatieve voedingsproduct van het jaar. De burgers, schnitzels en nuggets op basis van wormen, zijn een uitvinding van Damhert Nutrition uit Heusden-Zolder.
Jasper Juinen

De INN Award 2015, zoals de prijs wordt genoemd, wordt uitgereikt door een vakjury waarin aankopers zitten van Belgische retailbedrijven. De experts bekronen het meest innovatieve voedingsproduct van het jaar.

De keuze is uiteindelijk gevallen op Insecta, een gamma van vleesvervangers op basis van insecten. Het bedrijf Damhert Nutrition uit Heusden-Zolder, eigendom van Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA), had 3 jaar lang gewerkt aan de samenstelling van de burgers, schnitzels en nuggets op basis van buffalowormen. In oktober 2014 werden de eerste producten op de markt gebracht. Opvallend is dat de wormen zodanig fijn vermalen zijn dat er geen kenmerken van insecten in te herkennen zijn. Damhert promoot de producten door te stellen dat ze in vergelijking met de kweek van dieren voor vleesproductie, de insecten veel minder ruimte innemen, minder kosten voor voeder met zich meebrengen en minder broeikasgassen uitstoten.

Damhert kondigt aan dat in de komende maanden bijkomende producten aan het gamma zullen toegevoegd worden.

Meest gelezen