Houthi's rukken op naar oosten van Jemen

Ondanks de bombardementen door de Saudische luchtmacht rukken de sjiitische Houthi-milities en hun bondgenoten nog verder op in Jemen. Ze lijken richting de olievelden van Shabwa te trekken, een belangrijke bron van inkomsten. President Abed Rabbuh Mansur Hadi is intussen aangekomen in Saudi-Arabië.

De luchtaanvallen van de Saudische luchtmacht en van andere Arabische Golfstaten hebben blijkbaar de opmars van de Houthi's en Saleh-aanhangers naar de zuidelijke havenstad Aden gestuit. Nabij Aden is vandaag een konvooi van rebellen in een hinderlaag gelopen. Daarbij zouden 21 Houthi's gedood zijn.

De rebellen zouden intussen echter wel blijven oprukken naar de provincies Shabwa en Abyan, ten oosten van Aden, waar de regering van president Hadi zich verschanst heeft. Mogelijk willen ze zo Aden verder isoleren van het oosten van het land, maar tegelijk zijn de olievelden van Shabwa mogelijk een objectief. Van daaruit is er een pijpleiding die olie vervoert voor onder meer de Franse maatschappij Total.

Meer ten noorden daarvan hebben de soennitische stammen in de provincie Marib opgeroepen om de Houthi's te bestrijden. In Marib liggen ook grote olievelden die via een pijpleiding verbonden zijn met een haven aan de Rode Zee, maar die is in handen van de Houthi's. Olie speelt blijkbaar een alsmaar grotere rol in het conflict. Zowat 90% van de inkomsten van Jemen komt uit de export van olie en gas.

De Saudische luchtbombardementen hebben vandaag opnieuw de Houthi's geviseerd. Er is een luchtmachtbasis bestookt nabij de hoofdstad Sanaa en doelwitten in de noordelijke provincie Saadah. Dat is de thuisbasis van de Houthi's. Volgens de Houthi's zijn er de voorbije twee dagen al 39 burgers gedood bij de bombardementen.

Arabische schepen in zeestraat bij Jemen

Intussen zijn Egyptische en Saudische marineschepen verschenen in de Bab al-Mandeb, de zeestraat tussen Jemen en Somalië aan de zuidelijke uitgang van de Rode Zee. Ze willen die strategische zeestraat, belangrijk voor de transit naar het Suezkanaal, openhouden.

Anderzijds zouden er ook troepen naar de havenstad Aden worden gebracht om er de regering van president Hadi die daar belegerd wordt, bij te staan. Als Arabische grondtroepen aan land gaan, is dat een nieuwe fase in de oorlog. Een vorige inmenging van Egyptische troepen in de burgeroorlog in Noord-Jemen (1963-1970) leidde tot een patstelling en zware verliezen. Toen steunden Egypte en Saudi-Arabië andere partijen in die oorlog.

Volgens Saudi-Arabië is het de bedoeling van de operatie om de "regering in Aden te beschermen". Dat zou kunnen wijzen op een beperkte inzet van grondtroepen om de val van Aden te voorkomen, niet tot een operatie in het binnenland van Jemen.

President Hadi is bij de Saudi's

Intussen is de Jemenitische president Hadi aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyadh (foto). Hadi is door de Saudi's weggehaald uit de zuidelijke havenstad Aden, waar zijn regering -gesteund door zuidelijke separatisten van de Hirak al-Janubi (Zuidelijke Beweging) nog altijd standhoudt. Hadi komt met zijn bondgenoten in Saudi-Arabië overleggen vooraleer hij zal deelnemen aan de top van de Arabische Liga.

Ondanks de internationale interventie die sinds gisteren aan de gang is, heeft zijn regering een mogelijke dialoog met de sjiitische Houthi-rebellen nog niet opgegeven. "Tot alles weer kalm wordt, is er voorlopig geen ruimte voor dialoog", zegt hij. Intussen heeft Marokko zich bij de Saudisch-Jemenitische coalitie aangesloten. Marokko zal vooral logistieke steun leveren. Ook Egypte zou deelnemen aan de operatie.

Iran en Syrië hebben de Saudische luchtaanvallen in Jemen intussen scherp veroordeeld. Iran steunt openlijk de Houthi's en volgens sommige bronnen zouden er adviseurs uit Iran en van de Libanese sjiitische militie Hezbollah de strijders van de Houthi's bijstaan.

Drone-aanval doodt leden van Al Qaeda

In de zuidelijke provincie Shabwa heeft een onbekende drone (onbemand vliegtuig) intussen twee leden van de terreurgroep Al Qaeda gedood. Wellicht gaat het om een Amerikaanse aanval. Het zou de eerste drone-aanval zijn sinds de Amerikanen vertrokken zijn uit Jemen. Die moesten vorige week hun dronebasis op een luchthaven ten noorden van Aden opgeven door de opmars van de Houthi's.

Meest gelezen