440.000 Syriërs kunnen geen kant op door oorlog

De Verenigde Naties schatten dat het aantal belegerde Syriërs - mensen die door het oorlogsgeweld van de buitenwereld zijn afgesneden - verdubbeld is van 212.000 tot zo'n 440.000. Valerie Amos, het hoofd Humanitaire Operaties van de VN, heeft het over "adembenemend geweld". De burgeroorlog in Syrië gaat zijn vijfde jaar in.

Volgens de VN is de toestand in Syrië het afgelopen jaar drastisch verslechterd. Amos roept de leden van de Veiligheidsraad op stappen te ondernemen om de verschillende strijdende partijen in Syrië ter verantwoording te roepen en wil vooral toegang tot burgers die geen kant op kunnen. "De tijd raakt op, en nog meer mensen zullen sterven", zegt ze.

De gevolgen van de oorlog voor de Syrische burgers zijn catastrofaal. Hieronder enkele cijfers.

Inwoners Syrië zo'n 22,5 miljoen
Vluchtelingen in eigen land 7,6 miljoen
Vluchtelingen in buurlanden en Maghreb 3,9 miljoen
Afhankelijk van humanitaire hulp 12,2 miljoen
"Belegerd" zo'n 440.000
Dodelijke slachtoffers zo'n 220.000

In zijn laatste rapport over de toestand in Syrië schrijft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de Syriërs zich meer en meer genegeerd voelen door de rest van de wereld. Valerie Amos roept de internationale gemeenschap op meer geld vrij te maken voor humanitaire hulp aan Syrië.

Uitzichtloos

De destabilisering van Syrië begon in 2011, in de nasleep van de zogenoemde Arabische Lente. In tegenstelling tot de machthebbers in Egypte en Tunesië echter wist president Bashar al-Assad zich te handhaven en sloeg hij het protest tegen zijn bewind hardhandig neer.

De toestand is geleidelijk ontaard in een bloedige burgeroorlog met het leger en de ordediensten van Assad aan de ene kant en een hele reeks rebellengroeperingen - al dan niet radicaal-islamitisch - aan de andere kant. De verschillende rebellengroeperingen zijn niet sterk genoeg gebleken om op te kunnen tegen Assad. Vorig jaar is daar nog de terreurgroep IS bijgekomen, die nu delen van Syrië controleert.

Het Westen heeft jarenlang getreuzeld en getwijfeld over de aanpak van de oorlog in Syrië. Enerzijds is men Assad liever kwijt dan rijk, anderzijds ligt het ook moeilijk rebellen militair te steunen die een radicale islam aanhangen en Syrië-strijders ronselen in het Westen. De komst van IS heeft de toestand nog ingewikkelder gemaakt, zodat nu zelfs stemmen opgaan om dan toch weer met Assad te gaan praten en IS gezamenlijk aan te pakken. "De vijand van mijn vijand is mijn vriend", heet zoiets.

Meest gelezen