"Nut systematische hartscreening niet bewezen"

Vandaag zijn er geen betrouwbare wetenschappelijke gegevens die aantonen dat door hartscreening bij asymptomatische jonge sporters het risico op vroegtijdige overlijdens kan worden voorkomen. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

De huidige onderzoeken zouden onvoldoende betrouwbaar zijn. Per miljoen onderzochte sporters wordt in 50.000 gevallen iets gevonden. Bij verder onderzoek worden 47.000 gevallen nog eens uitgesloten, waardoor er 3.000 verdachte gevallen overblijven. Gevolg: veel sporters worden onnodig ongerust gemaakt en stoppen soms zelfs met sport terwijl dat niet nodig is, en ten tweede zijn er daardoor ook veel onnodige behandelingen met alle mogelijke gevolgen vandien.

Het KCE raadt aan om jonge sporters die geen hartklachten hebben aan geen verplichte screening te laten ondergaan. Bij wie klachten heeft, wordt dat uiteraard wel aangeraden.

De Vlaamse sport- en keuringsartsen noemen het advies van het Kenniscentrum Gezondheidszorg een fout signaal. Volgens hen bestaan er nu betere en meer betrouwbare testen om hartafwijkingen op te sporen. "Met deze nieuwe technieken denken we toch dat we het aantal plotse doden kunnen herleiden naar 1 op 100.000 , wat toch een drastische vermindering is."

Meest gelezen