Reddingswerkers "zwaar onder de indruk" van taferelen op crashsite

De reddingswerkers die als eerste ter plaatse waren op de bergkam waar het toestel van Germanwings dinsdag is neergestort, kunnen het hele gebeuren amper vatten. "Geen lichaam is nog heel. Het is bijzonder moeilijk voor ons om dat toe te geven."

De reddingswerkers op de plaats van de crash zijn bezig aan een van de moeilijkste opdrachten uit hun carrière. Hetgeen ze gezien hebben op die bergflank, laat een grote indruk na. 

"Er schiet gewoon niets meer over. We kunnen het ons niet voorstellen dat dat een toestel was met 150 mensen aan boord", getuigt Laurent Jaunatre in de Franse krant Le Parisien. Hij heeft als reddingswerker nochtans al heel wat meegemaakt in de Alpen. "Hier valt echt niets meer te redden. Het is voor ons moeilijk om toe te geven dat de lichamen gewoon niet meer bestaan. Het zal dan ook bijzonder moeilijk zijn om die tragedie uit te leggen aan de familie."

Ook Yves Naffrechoux, plaatselijke chef van de gendarmerie, was een van de eerste reddingswerkers ter plaatse. "Sommige brokstukken gleden nog van de helling af. De beelden van de verminkte lichamen hebben een zware emotionele impact, zelfs op de meest ervaren mannen onder ons. We moeten er dan ook voor zorgen dat we niet te lang dezelfde mensen ter plekke laten werken. In elk geval hebben we ervoor gekozen om niet onze jongere - minder ervaren - medewerkers erop af te sturen."

"We zijn opgeleid om met rampsituaties om te gaan, we zijn daarop voorbereid. Maar je raakt nooit gewend aan het onuitsprekelijke", besluit reddingswerker Laurent Jaunatre in Le Parisien.

De Franse Gendarmerie heeft ondertussen de wegen die leiden naar de rampplek afgezet. Ze wil zo verhinderen dat onbevoegden naar de moeilijk toegankelijke plaats gaan. Volgens een woordvoerder kan de berging van de resterende lichamen nog tien tot vijftien dagen duren. De reeds geborgen lichamen worden naar een geïmproviseerd laboratorium gebracht voor identificatie. Meer dan dertig specialisten in menselijk erfgoed en gerechtsartsen werken daaraan.

Rouw

In Vernet zijn vanmiddag met zeven bussen en taxi's zowat 350 familieleden van slachtoffers aangekomen, schrijft de krant La Provence op gezag van de Gendarmerie.

De familieleden worden opgevangen door talrijke leden van de hulpdiensten. Schoolkinderen van Vernet zullen de familieleden rozen aanbieden.

In Seyne-les-Alpes is een rouwkapel ingericht, meldt de krant Le Dauphiné Libéré op gezag van Pierre-Henri Grandet van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar zullen DNA-stalen van de familieleden worden afgenomen ten behoeve van de identificatie van de slachtoffers.

Er zijn voldoende slaapplaatsen voor zij die ter plekke willen overnachten, maar een deel van de familieleden keert nog vandaag terug naar huis.

Meest gelezen