Kernkabinet bereikt akkoord over SWT'ers

Het kernkabinet heeft een akkoord over de regeling rond het Stelsel Werkloosheid met (bedrijfs)Toeslag (SWT), zeg maar de brugpensioenen. Veel details zijn nog niet bekend. Vakbonden en werkgevers krijgen nu in primeur het antwoord van het kernkabinet bezorgd door premier Charles Michel (MR). Het doel blijft om zoveel mogelijk werklozen te activeren tot ze 65 jaar zijn.

Het kernkabinet zat al sinds vanmorgen bijeen over de kwestie. Vakbonden en werkgevers eisten dat de regering hun gezamenlijk akkoord overneemt, maar voor de N-VA en Open VLD lag dat moeilijk.

Er is nu een "elegante uitweg". Naast de termen "passieve beschikbaarheid" en actieve beschikbaarheid" roept de federale regering een nieuw concept in het leven, die van de "aangepaste beschikbaarheid". "Iemand die 60 jaar is, moet je anders bereiken", legt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) uit in Terzake. "Je moet kijken naar ervaring en begeleiding op maat geven." Het nieuwe systeem moet volgens hem iedereen de juiste begeleiding geven. "Op termijn geldt dat voor alle mensen tot 65 jaar."

De maatregelen zouden op "nieuwe" bruggepensioneerden en nieuwe "oudere werklozen" slaan.

De topministers hebben tot na 20 uur vanavond onderhandeld. Later volgt meer duidelijkheid over wat in het akkoord staat. De primeur is nu aan de sociale partners van de Groep van Tien.

"Het akkoord van de Groep van Tien wordt overgenomen, maar er worden een en ander aan toegevoegd", legt radiojournalist Johny Vansevenant uit. "Er komt meer activering van oudere werknemers, in samenspraak met de gewesten."

De regering vraagt in ruil sociale vrede van de sociale partners. Hoe dan ook is het nu uitkijken naar de reactie van de vakbonden, want vanavond herhaalde Ferre Wijkmans van het ACV dat voor wat hem betreft het akkoord van de Groep van Tien integraal moet worden uitgevoerd. De Croo gaf in Terzake toe dat dit niet echt het geval is.

Zondagavond ontvangt het kernkabinet de voorzitster van de Groep van Tien. Ze vragen haar om een reactie te geven over de inhoud van het akkoord.

Meest gelezen