Moeder uit Molenbeek met zoontjes vertrokken naar Syrië

Een jonge moslimvrouw uit Molenbeek is samen met haar twee zoontjes van 3 en 5 jaar oud naar Syrië getrokken. Er zijn ook twee van haar broers meegereisd, van wie er één minderjarig is. Wellicht verblijven ze momenteel in Turkije, nabij de grens met Syrië. De vader van de kinderen is zijn vrouw achterna gereisd om zijn zoontjes terug te halen. Op de vlucht naar Istanbul ontmoette hij toevallig een delegatie van een 15-tal Kamerleden, onder wie Peter Vanvelthoven (SP.A).
Peter Vanvelthoven ontmoette de vader vorig weekend.

De vader heeft aangifte gedaan op 13 februari. Toen hij thuiskwam na zijn werk, merkte hij dat alle persoonlijke spullen van zijn 31-jarige vrouw verdwenen waren, net als haar kleren, de kleren van de kinderen (3 en 5 jaar) en hun identiteitsdocumenten.

De moeder en de kinderen werden onmiddellijk geseind, maar dat bleek te laat, want ze hadden die dag al het vliegtuig genomen in Amsterdam. Ook twee broers van de vrouw, onder wie één minderjarige (15 jaar), zaten mee op die vlucht. Uit het onderzoek blijkt dat ze twee dagen eerder een heen- en terugticket hadden geboekt naar Turkije.

Volgens de vader van de kleuters is de vrouw de laatste tijd geradicaliseerd, onder invloed van haar broer die zich al enkele maanden in Syrië zou bevinden. Het parket vermoedt dan ook dat het doel van de moeder en haar broers is om Syrië binnen te geraken.

"Schrijnend verhaal"

De vader van de kinderen is vorig weekend naar Turkije gereisd om zijn zoontjes te zoeken. Op het vliegtuig ontmoette hij een delegatie van Belgische politici. "We waren toevallig op bezoek in Turkije met een 15-tal parlementsleden om daar een Syrisch vluchtelingenkamp te bezoeken", legt SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven uit aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

"Alle details ken ik niet, maar het is uiteraard een heel schrijnend verhaal. Een vader die niet alleen zijn echtgenote maar ook zijn twee zoontjes plots niet meer ziet. Hij vreest het ergste natuurlijk, want uit Syrië komen zelden goeie verhalen terug. Hij vreest dat hij zijn zoontjes nooit meer zal zien."

De politici hebben de man in Turkije zoveel mogelijk steun geboden. "In de drie dagen dat we daar waren hebben we best wel wat instanties, organisaties en politici gezien, daar hebben we telkens de situatie van de betrokken man en zijn familie aangekaart. We hebben ook foto's getoond en meegegeven", zegt Vanvelthoven.

Molenbeekse schepen naar Turkije

Een van de schepenen in Molenbeek, Ahmed El Khannouss (CDH), vliegt vandaag naar Turkije om bijstand te geven aan de vader en mee te zoeken naar een oplossing. Hij zal daar wellicht vanavond al spreken met de man zelf en met de lokale overheden. Zondag keert El Khannous terug.

"Ontvoering naar Syrië is heel moeilijke zaak"

Child Focus wil helpen om de kinderen terug te halen, maar vanuit Syrië is dat bijna onmogelijk. "Zo'n internationale parentale ontvoering naar Syrië is natuurlijk moeilijker dan een ontvoering naar andere landen", zegt Heidi De Pauw van de organisatie aan VRT Nieuws. "Bij andere landen kunnen we beroep doen op het verdrag van Den Haag waarin staat dat een kind moet worden teruggebracht naar zijn gewoonlijke verblijfplaats." Ook beroep doen op diplomatieke contacten gaat bij een ontvoering naar Syrië niet.

Meest gelezen