Meer dan 200 skeletten onder Boulevard Sébastopol in Parijs

De ondergrond van Parijs blijkt nog tal van geheimen te bevatten. Dat mag blijken uit de recente ontdekking van meer dan 200 skeletten onder de kelders van het warenhuis Monoprix Réaumur-Sébastopol in het tweede arrondissement. Vroeger was daar het kerkhof van het oude Hôpital de la Trinité.
In een groot massagraf liggen wel 150 skeletten (foto: Denis Gliksman, Inrap).

De supermarkt Monoprix Réaumur-Sébastopol wilde haar kelders gebruiken om goederen te stockeren en daarom werden er werkzaamheden uitgevoerd. Toen men de vloer van een deel van de kelder wou verlagen, stond men voor een verrassing: er bleken talrijke skeletten te liggen. 

Het warenhuis is gevestigd in het gebouw waar vroeger de kruidenier Félix Potin was. Het pand is opgetrokken op het vroegere kerkhof van het Hôpital de la Trinité, dat gesticht werd in het begin van de 13e eeuw en vernield werd op het einde van de 18e eeuw.

Een ploeg van het Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives) kwam ter plaatse en legde acht massagraven bloot met 229 skeletten. Het lijkt waarschijnlijk dat er nog meer skeletten onder de kelders liggen, maar de tijd dringt want op 20 maart wil de supermarkt de werkzaamheden aan de kelders hervatten.

Tot nu toe zijn zeven kleine massagraven blootgelegd, waarin tussen vijf en twintig individuen lagen. In een achtste, veel groter massagraf zijn tot nu meer dan 150 skeletten gevonden.  

De kruidenierszaak Felix Potin op de Boulevard Sébastopol in 1870. (Alfred Decaen/Jacques Giraud, Musée Carnavalet).

Epidemie?

De lichamen, mannen, vrouwen en kinderen, zijn zorgvuldig neergelegd met hun armen gekruist en hun benen gestrekt en tegen elkaar aangedrukt. In het grote massagraf liggen een deel van de skeletten "kop aan staart", en er liggen vijf tot zes skeletten boven op elkaar. Ze vertonen geen zichtbare wonden die een idee zouden kunnen geven over de doodsoorzaak.

De onderzoekers proberen nu te weten te komen of de mensen die daar begraven liggen, overleden zijn als gevolg van een epidemie, een hongersnood of iets anders. Parijs heeft verschillende pestepidemieën gekend, die aan grote delen van de bevolking het leven kostten, in de 14e, 15e en 16e eeuw, en een pokkenepidemie in de 17e eeuw. Men heeft DNA-stalen genomen in de hoop de doodsoorzaak te vinden en aan de hand van koolstofdatering proberen de archeologen te achterhalen wanneer de skeletten begraven zijn.

De archeologen noemen de vondst uitzonderlijk en een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over de begrafenispraktijken van de middeleeuwse ziekenhuizen.

De skeletten liggen dicht op elkaar gepakt (foto: Denis Gliksman, Inrap).

Meest gelezen