Vrouwen verdienen gemiddeld 10 procent minder in België

Vrouwen verdienen gemiddeld 9,8 procent minder dan mannen in ons land. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie, publiceert naar aanleiding van Internationale Vrouwendag komende zondag. De organisatie van Equal Pay Day beweert echter dat de gemiddelde loonkloof 20 procent bedraagt.

De loonkloof is in ons land kleiner dan het gemiddelde van de Europese lidstaten, want op Europees niveau bedraagt de loonkloof 16,4 procent ten nadele van de vrouwen. Nog een goed punt voor België: de kloof is in ons land ook nog 0,4 procentpunt verkleind tussen 2008 en 2013, het recentste jaar waarbij vergelijking mogelijk is.

De kleinste loonkloof in de Europese Unie is er in Slovenië met gemiddeld 3,2 procent. De grootste is er in Estland met 29,9 procent. Opmerkelijk lage cijfers zien we nog in Polen (6,4 procent) en opmerkelijk hoge in Duitsland (21,6 procent). Er zijn zelfs landen waar de kloof is toegenomen tussen 2008 en 2013: in Portugal van 9,2 naar 13 procent, en die trend is ook merkbaar in Spanje en in Italië.

Equal Pay Day: "Kloof niet 10 maar 20 procent"

De organisatoren van Equal Pay Day (Gelijke Loondag, nvdr) hebben becijferd dat de gemiddelde loonkloof in België 20 procent bedraagt, en dus ruim boven het Europese gemiddelde uitkomt. "Dit heeft vooral te maken met het deeltijds werk van vrouwen", zo leggen de initiatiefnemers van Equal Pay Day uit. "Bijna de helft van alle vrouwen (45 procent) werkt deeltijds, tegenover 10 procent van de mannen. Dit weegt door in de maandlonen."

Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen gemiddeld langer moeten werken om op jaarbasis evenveel te verdienen als hun mannelijke collega's. Die "gelijkeloondag" valt op 14 maart.

"De statistieken van Eurostat gaan uit van de uurlonen van voltijdse en deeltijdse werknemers", zegt Vera Claes, nationaal secretaris van de vzw Zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging. "De cijfers die wij hanteren, zijn de maandlonen van voltijdse en deeltijdse werknemers in de privésector."

Dat levert dus een genderkloof van gemiddeld 20 procent op voor ons land. "Het feit dat in sommige landen zoals Polen of Slovenië de loonkloof tussen vrouw en man relatief klein is, komt vooral doordat de lonen daar veel lager liggen", aldus Claes. "In Italië is de loonkloof dan weer kleiner, omdat er minder vrouwen aan het werk zijn. We zien ook in ons land dat de loonkloof het grootst is in sectoren waar de lonen hoger liggen, bijvoorbeeld in het bankwezen en in de verzekeringssector."

Minder vrouwelijke managers

Het niveau van de salarissen is maar één indicator natuurlijk, noteert Eurostat. Zo zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd bij de managers, waar slechts 1 op de 3 een vrouw is. De verhouding is dan weer omgekeerd als het gaat om kantoorbedienden of secretariaatsmedewerkers, daar zijn 2 op de 3 vrouwen. Dezelfde verhoudingen gelden voor dienstpersoneel en verkopers.

Tot slot blijkt ook dat 1 op de 3 vrouwen een deeltijds arbeidscontract heeft, terwijl dat bij mannen maar voor 8 procent geldt.

Meest gelezen