Boscompensatiefonds werkt niet in de praktijk

Het boscompensatiefonds schiet nog altijd zijn doel voorbij. De achterstand in het aanleggen van nieuwe bossen is opgelopen tot 1.300 hectare, terwijl er jaarlijks 100 tot 200 hectare verdwijnt. Het Rekenfonds gaat de werking van het fonds onder de loep nemen.

Wie in Vlaanderen een bos kapt, is verplicht daarvoor een compensatie te leveren. Dat kan op twee manieren: zelf een nieuw bos planten, of een bedrag van 1,98 euro per vierkante meter gekapt bos storten in het boscompensatiefonds en het aanplanten van een nieuw bos aan de overheid overlaten.

De filosofie van dat compensatiefonds is goed, zegt Bert De Somviele van Bos+. Wie een bos kapt is daarom niet noodzakelijk de best geplaatste persoon om een nieuw bos te planten. Maar in de praktijk loopt het mis. Het fonds bestaat intussen een 15-tal jaar, maar de verwezenlijkingen zijn miniem.

Het fonds doet ieder jaar een oproep aan steden en gemeenten om projecten voor bebossing in te dienen, maar die aanpak heeft maar een beperkt succes. Vorig jaar zijn er op deze manier amper 11 ha bos aangelegd, terwijl er begin vorig jaar bijna 9 miljoen euro in het fonds zat, waarmee zo'n 350 hectare bos zou kunnen worden aangelegd.

De achterstand in het herplanten van verdwenen bossen loopt zo ieder jaar verder op tot meer dan 1.300 ha, zegt De Somviele. Bovendien zijn de tarieven voor boscompensatie nog nooit geïndexeerd, terwijl de grondprijzen natuurlijk wel fel gestegen zijn.

De Somviele wijt de gebrekkige werking van het fonds ook aan het gebrek aan personeel dat actief op zoek gaat naar gronden om nieuwe bossen aan te planten. Vroeger waren er bosuitbreidingsteams die zich daarvoor inzetten, maar die zijn niet meer actief en de leden ervan hebben andere functies gekregen.

Meer compensatie in natura

Volgens het Agentschap Natuur & Bos van de Vlaamse overheid komt er jaarlijks ongeveer 3 miljoen euro binnen in het fonds, waarvan in het verleden jaarlijks een miljoen ging naar steden en gemeenten voor de aankoop van gronden die zij willen bebossen.

In een nieuwe poging om schot in de zaak te brengen heeft het agentschap een website gelanceerd waar vraag en aanbod van gronden voor herbebossing bij elkaar worden gebracht. De hoop is zo meer mensen aan te zetten om zelf een nieuw bos aan te leggen in de plaats van geld in het compensatiefonds te storten. De regels inzake de compensatie zijn in november vorig jaar ook aangepast. Voor ontbossingen groter dan 3 hectare moet steeds in natura gecompenseerd te worden.

Onderzoek

Het Rekenhof heeft intussen beslist om een onderzoek in te stellen naar de werking van het boscompensatiefonds, meldt De Standaard. De interesse van het Rekenhof is opgewekt door het feit dat er regelmatig vragen over het fonds worden gesteld in het Vlaams Parlement.

Het Agentschap Natuur & Bos zegt dat dit niet betekent dat er iets fout zou lopen, maar dat het Rekenhof de processen wil bekijken, of de juiste actie op het juiste moment wordt genomen.

Meest gelezen