Inschrijvingsgeld niet-Europese studenten de hoogte in

Het studiegeld dat studenten afkomstig van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) moeten betalen voor een masteropleiding, zal vanaf het academiejaar 2015-2016 stijgen aan verschillende Vlaamse universiteiten. De keuze om dit inschrijvingsgeld te verhogen, ligt al een hele tijd bij de universiteiten zelf, duidt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Het was de Leuvense studentenkrant Veto die aan het licht bracht dat het studiegeld vanaf volgend academiejaar stijgt voor niet-EER studenten aan verschillende faculteiten van de KU Leuven.

"De steeds groter wordende groep niet-EER studenten verdient bijzondere aandacht op het vlak van omkadering, gewoontes en begeleiding. Enkele faculteiten hebben daarom ingestemd met deze verhoging", zegt Jan Raeymaekers, diensthoofd Onderwijsprocessen en -organisatie aan de KU Leuven. Hij benadrukt dat dit niet bedoeld is om "de gaatjes in het budget toe te stoppen".

Ook het internationaal prestige van de universiteit speelde een rol. "Internationaal vergeleken is onze prijs-kwaliteitverhouding bijzonder goed. Alleen heerst er bij veel buitenlandse studenten de perceptie dat goedkoop onderwijs niet goed kan zijn." Raeymaekers benadrukt nog dat de invoering van het verhoogd inschrijvingsgeld geleidelijk aan zal gebeuren en dat er variaties mogelijk blijven voor bijvoorbeeld studenten uit derdewereldlanden.

Andere universiteiten ook duurder

De KU Leuven is niet de enige universiteit die deze beslissing neemt. Ook aan de UAntwerpen stijgt het inschrijvingsgeld voor niet-EER studenten voor een aantal Engelstalige masters. Het basisinschrijvingsgeld stijgt van 2.500 tot 2.828 euro. "Maar dit ligt in de lijn met de verhoging van het studiegeld voor de Vlaamse studenten", zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de UAntwerpen.

De UHasselt heeft een samenwerking met de Nederlandse universiteit in Maastricht, het tUL-programma. Niet-EER studenten die zich hiervoor inschrijven, betalen 2.311.

Aan de VUB in Brussel blijft het inschrijvingsgeld bewust op hetzelfde niveau als dit academiejaar. "De universiteit houdt bewust vast aan dit tarief omdat het vaak studenten zijn uit delen van de wereld die het niet zo goed hebben als hier", zegt woordvoerder Sicco Wittermans. "Toegankelijkheid blijft voor ons heel belangrijk." Het studiegeld voor een niet-EER student aan de VUB zal dus 1.450 euro plus 25 euro per studiepunt bedragen.

De UGent heeft hierover nog geen beslissing genomen, maar zal dat in de komende weken doen, laat de persdienst weten.

Meest gelezen