Order, order! Brits parlement in verval

Dat er van alles mis is met het Britse parlement is niets nieuws. Maar nu blijkt dat ook het gebouw niet deugt. Het historische paleis van Westminster zit vol asbest en kapotte leidingen. Stenen muren brokkelen af als je ze aanraakt, de 3.000 ramen sluiten niet goed en kapotte daken geven vochtige muren en overstromingen. Voor een simpele, cosmetische behandeling is het voor de moeder der parlementen te laat. "Als het paleis niet bovenaan de monumentenlijst stond, zouden de eigenaren waarschijnlijk geadviseerd worden om het af te breken en iets anders te bouwen", concludeerde een bouwkundig ingenieur.

Wat te doen? De voorzitter van het Lagerhuis suggereerde gisteren dat de beste optie misschien wel was om de boel in Londen te sluiten en voor de 1.400 volksvertegenwoordigers en senatoren elders in het land tijdelijk onderdak te vinden. Het is een choquerende gedachte. Een grondige verbouwing (de meeste elektriciteitskabels dateren van ver voor de oorlog) kan tien jaar duren. In die periode kunnen parlementariërs gewend raken aan een meer eigentijdse omgeving en niet meer terug willen naar het 19e-eeuwse pretpark met zijn pruiken en schreeuwend gebrek aan damestoiletten.

Voor liefhebbers is het Lagerhuis  -waar de leren, groenen, oppositie en regeringsvertegenwoordigers pal tegenover elkaar zitten (gescheiden door een afstand van twee zwaardlengtes)- wezenlijk onderdeel van het Britse, parlementair systeem. De ruimte bevordert geschreeuw en een "zij-en-wij"-cultuur. Maar progressievere geesten en de meeste vrouwelijke kamerleden prefereren de eigentijdse hoefijzervormige ruimte die parlementen in andere landen kenmerkt en die samenwerking bevordert en bavianengedrag afstraft.

Het alternatief is om de bouwvakkers hun werkzaamheden te laten uitvoeren, terwijl de parlementariërs hun werk blijven doen. De schatting is dat het dan 50 jaar zou kunnen duren voordat het hele paleis opgeknapt is. Zeker is dat niets doen geen optie is.

Als het bij het gewone onderhoud blijft (jaarlijkse kosten 50 miljoen pound) zitten Britse politici "binnen 20 jaar in een ruïne". In het voorjaar van 2016 zal over de toekomst van misschien wel het beroemdste parlement ter wereld en zijn ingezetenen beslist worden.

Meest gelezen