"Strijd tegen ebola mag niet verslappen"

De internationale gemeenschap mag de inspanningen in de strijd tegen de ebola-epidemie niet laten verslappen. Dat is de boodschap die de presidenten van de drie zwaar getroffen West-Afrikaanse landen - Sierra Leone, Liberia en Guinee - hebben gegeven op een persconferentie tijdens de internationale ebolaconferentie in Brussel (foto).

De ebola-epidemie, die ongeveer een jaar geleden uitbrak in het westen van Afrika, heeft volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het leven gekost aan 9.700 mensen. Zowat 23.900 mensen raakten met de ziekte besmet. Het aantal nieuwe besmettingen in de getroffen landen neemt intussen stelselmatig af. Maar dat mag geen reden zijn om op de lauweren te gaan rusten, zo benadrukten de presidenten van Sierra Leone, Liberia en Guinee.

"We hebben grote vooruitgang geboekt, maar het is nog niet afgelopen", zei de Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf. "Zolang de ziekte in een van onze drie landen blijft bestaan, kunnen onze landen in gevaar blijven komen", verklaarde ze voort. "Het aantal besmettingen op nul krijgen, is de belangrijkste prioriteit."

De staatshoofden benadrukten dat er nog een hele weg moet worden afgelegd vooraleer het nulpunt kan worden bereikt. Daarvoor is ook een gecoördineerde grensoverschrijdende actie nodig, klonk het. "Ebola houdt zich niet aan grenzen", zo beklemtoonde Christos Stylianides, de Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing.

Ook na het bedwingen van de epidemie zal de internationale steun noodzakelijk blijven, om de heropbouw van de getroffen landen mogelijk te maken. "Ebola heeft onze economie beschadigd en onze gezondheidssector geschaad", aldus Ernest Bai Koroma, president van Sierra Leone. "Ook het onderwijs werd verstoord. Scholen in ons land zijn nog altijd gesloten."

Meest gelezen