Werken voor Oosterweel­verbinding starten in 2017

De werken voor het Oosterweelproject zullen in 2017 starten. Dat heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gezegd op een persconferentie. En ook belangrijk: het budget voor Oosterweel zal opgenomen worden in de Vlaamse begroting.

Het Oosterweelproject moet de ring rond Antwerpen helemaal ontsluiten door de snelwegen op de Antwerpse linkeroever te verbinden met de  Rechteroever. Zo moeten de files opgelost raken. Nog dit jaar moeten de eerste voorbereidende werken beginnen.

Concreet wil de Vlaamse regering in vijf etappes werken:

  • Het begin van de tunnel op Linkeroever
  • De tunnel onder de Schelde
  • Het Oosterweelknooppunt
  • De tweede tunnel onder de dokken
  • Het complex aan het Sportpaleis.

Die opsplitsing moet de concurrentie laten spelen, het project sneller laten verlopen en de kosten drukken dankzij spreiding en concurrentie.

Begroting

De kosten voor het hele project worden geraamd op 3 miljard euro. Dat bedrag wordt vanaf 2017 in de Vlaamse begroting opgenomen, liet Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) weten.

Daarmee willigt de Vlaamse regering een eis van Europa in. Vlaanderen wou het project namelijk buiten de begroting houden via een publiek-private samenwerking, maar ook zo'n PPS-structuur moeten overheden volgens nieuwe Europese regels in de begroting opnemen.  En dus verlegt de Vlaamse regering het geweer van schouder: het hele project zal gefinancierd worden vanuit de eigen begroting.

Overleggen met Europa

Vlaanderen moet wel nog overleggen met Europa of en hoe dat precies mag gebeuren in de vijf voorziene etappes. De Vlaamse regering start onderhandelingen met de Europese Commissie om voor de Oosterweelplannen in aanmerking te komen voor de investeringsclausule, waardoor de regering van het voorziene begrotingstraject zou mogen afwijken om investeringen te financieren, zolang het tekort niet voorbij de 3 procent schiet. De Vlaamse regering rekent bij die onderhandelingen op de steun van de federale regering. Ook zal de regering vragen of ze de investering gespreid over 10 jaar mag opnemen in de begroting.

De Vlaamse meerderheid hield tot nu steeds vast aan een begroting in evenwicht, maar liet recent toch wat openingen om "investeringen niet te fnuiken", al blijft begrotingsdiscipline op zich wel heilig. Wat op termijn de impact van het Oosterweelproject zal zijn op de Vlaamse begroting, is volgens minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) nog onduidelijk.

Stad Antwerpen investeert in leefbaarheidsstudies

De stad Antwerpen en de Haven zijn met de Vlaamse regering ook overeengekomen dat zij minder moeten investeren in het gewestelijke project van de Oosterweel.

"De 350 miljoen die we moesten bijdragen, gaan we investeren in leefbaarheidsprojecten. Het is geen geheim dat we in Antwerpen denken aan een maximale overkapping van de ring. Maar er is niemand die nu al kan zeggen of dat er ook komt, we zitten nog maar in de conceptfase", zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Meest gelezen