Tekort in Brussels Nederlandstalig onderwijs blijft

In Brussel blijft er een groot tekort aan plaatsen in het Nederlandstalige basisonderwijs. In januari hebben meer dan 5.000 kinderen zich aangemeld voor een plaats voor volgend schooljaar, maar voor 2.800 van hen is nog geen plaats gevonden.

Ouders die hun kind in het Nederlandstalige basisonderwijs in Brussel wilden inschrijven, konden zich in januari aanmelden via de website www.inschrijveninbrussel.be. Er waren 5.133 aanmeldingen voor 3.082 vrije plaatsen, de vraag was dus véél groter dan het aanbod. Woensdag kregen de ouders te horen of hun kind volgend schooljaar kon starten in de school van hun keuze. 2.331 ouders kregen een positief antwoord, voor een grotere groep, 2.802 kinderen, werd momenteel geen plaats gevonden.

De tekorten zijn het grootst in de kleuterklassen en het 1e leerjaar. Vooral het tekort in de 1e kleuterklas is duidelijk: op 1.022 aanmeldingen werden maar liefst 904 leerlingen overal ongunstig geordend. De kans om een plaats te vinden varieert ook sterk tussen de Brusselse gemeenten. Voor inwoners uit Sint-Joost-ten-Node, Evere en Schaarbeek is de kans om een plaats te krijgen het kleinst: slechts 30% van de kinderen uit deze gemeentes krijgt een plaats toegewezen.

Het Lokaal overlegplatform (LOP) Basisonderwijs Brussel, dat instaat voor de uitvoering van het onderwijskansenbeleid, vindt de groep ouders die een plaats in het Nederlandstalige onderwijs vraagt maar niet krijgt, zorgwekkend. De overheid moet bovenop de al geleverde inspanningen verder blijven investeren in bijkomende capaciteit.

Al zijn er ook wel enige nuances. "Niet alle ouders hebben geen school voor hun kind. Sommigen melden zich ook aan om van school te veranderen. Bij de leerlingen die een plaats toegewezen kregen, zijn 550 kinderen die al naar een Nederlandstalige school gaan. Wanneer zij inschrijven in de nieuwe school komen deze plaatsen opnieuw vrij", zegt Walentina Cools, voorzitter van het LOP Basisonderwijs Brussel.

Meest gelezen