Studieresultaten worden strikter opgevolgd

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de resultaten van studenten in het hoger onderwijs beter opvolgen. Wie onvoldoende presteert in het eerste jaar, kan voorwaarden opgelegd krijgen om het tweede jaar te beginnen. Universiteiten en hogescholen zullen ook inzage krijgen in de vorige studieresultaten van hun studenten. Crevits wil voorkomen dat studenten jarenlang blijven hangen en toch geen diploma halen.

Bijna een kwart van de studenten in het hoger onderwijs stopt na 1 of 2 jaar zonder diploma. Daar wil de Vlaamse regering wat aan doen. Er moet sneller kunnen worden ingegrepen: wie voor minder dan 60 procent van de studiepunten geslaagd is in het eerste jaar, kan voorwaarden opgelegd krijgen zoals studiebegeleiding volgen in het tweede jaar of slagen in welbepaalde vakken.

Het wordt studenten ook moeilijker gemaakt om elders opnieuw gewoon dezelfde studie aan te vatten als de resultaten uitblijven. Minister Crevits werkt aan de ontwikkeling van een databank waarin hogescholen en universiteiten kunnen opzoeken welke vakken een student elders gevolgd heeft en welke resultaten hij of zij daar gehaald heeft. "Als een student naar een andere universiteit of hogeschool stapt, kan die toch voorwaarden opleggen als de student in het vorige jaar aan een andere instelling een te laag studierendement behaalde", verklaart Crevits.

Onderwijsinstellingen hebben nu elk al hun eigen manier om erop toe te zien dat studenten "op tijd" hun bachelordiploma halen en niet eeuwig blijven hangen. De KU Leuven bijvoorbeeld vereist dat eerstejaars minstens 30 procent van de opgenomen studiepunten halen, anders mogen ze zich het jaar daarop niet voor dezelfde opleiding inschrijven. De UGent vraagt dat studenten aan het einde van het tweede jaar ten minste 75 procent van de punten van het eerste jaar hebben behaald als ze hun opleiding willen voortzetten.

"Niet alle opleidingen zijn inwisselbaar"

"Dit is een zeer goede zaak", zegt Didier Pollefeyt, vicerector onderwijs aan de KU Leuven en voorzitter van de werkgroep onderwijs binnen de Vlaamse Interuniversitaire Raad in De Morgen. "Studenten worden zo gedwongen zich vroeger te heroriënteren naar een studie die wel bij hen past. Ze zullen ook beseffen dat als ze elders met dezelfde opleiding willen beginnen, die andere instelling hen ook strenge voorwaarden zal opleggen."

De studenten zelf zijn niet onverdeeld gelukkig met de plannen. Veel opleidingen zijn niet één-op-één inwisselbaar. Opleidingen met dezelfde naam kunnen in de praktijk een totaal ander profiel hebben. "We begrijpen wel de rationaliteit achter de maatregel van Crevits, maar wij vinden het niet verstandig om dit op deze manier te beperken", zegt Andries Verslyppe, voorzitter van de studentenraad van de KU Leuven in De Morgen. En de studentenraad stipt nog een ander pijnpunt aan: privacy. "We stellen ons toch wel vragen hoever dat zal gaan."

Meest gelezen