Belastingen moeten Afrikaanse Unie onafhankelijker maken

Een belasting van 2 dollar per hotelovernachting, een belasting van 10 dollar per vliegticket van of naar Afrika en een belasting op sms'jes. Dat stellen de staatsleiders van de Afrikaanse Unie voor om de financiële afhankelijkheid van de pan-Afrikaanse organisatie te verminderen.
AP2013
De Zimbabwaanse president Mugabe is voorzitter van de Afrikaanse Unie.

De Afrikaanse Unie wordt voor 72 procent gefinancierd door buitenlandse donoren, met voorop de Verenigde Staten en de Europese Unie. De organisatie heeft een werkingsbudget van 522 miljoen dollar, aangevuld met 750 miljoen dollar voor vredesoperaties.

"Meer dan 70 procent van ons budget komt van buitenaf. Dat is niet houdbaar", stelde de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, tevens de voorzitter van de Afrikaanse Unie, tijdens een tweedaagse top in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Geld en voorwaarden

Om de financiële afhankelijkheid te verminderen, stelt de Unie haar 54 lidstaten voor om enkele belastingen in te voeren. Een belasting van 2 dollar per hotelovernachting en een van 10 dollar op elk ticket voor een vlucht van of naar een Afrikaanse bestemming, zouden 730 miljoen dollar per jaar kunnen opleveren. Een belasting van 0,005 doller per sms op het continent kan dan weer 1,6 miljard dollar per jaar opbrengen. De Afrikaanse Unie laat elke lidstaat wel de vrije keus om dergelijke maatregelen in te voeren.

De organisatie wil binnen enkele jaren twee derde van haar uitgaven zelf kunnen financieren. "We moeten zelf vrijelijk beslissingen kunnen nemen. In dringende gevallen, zoals ebola, moeten we de middelen hebben om snel zelf te investeren, zonder te wachten op buitenlandse financiering", zegt Francine Muyumba, de voorzitster van de pan-Afrikaanse unie voor de jeugd, een orgaan van de Afrikaanse Unie. "Het geld van donoren gaat altijd gepaard met voorwaarden."

Lidstaten mogen zelf beslissen of ze de belastingen invoeren. Sommige vinden immers dat die ten onrechte de toeristische sector belasten, terwijl de olie- en mijnbouwindustrie gespaard worden. Maar elke lidstaat moet wel meer bijdragen aan de Unie. Er werden immers nieuwe, hogere barema's ingevoerd in functie van het bbp van elk land.

Meest gelezen