Hoe sterk is de eenzame gek? - Denny Baert

“Hans Bezembinder, Ivo Opstelten, Martijn Bink, Pieter Broertjes... de enige in dit verhaal met een normale naam is precies de dader”, zag ik iemand afgelopen nacht twitteren, na de heisa in Hilversum. Als oud-medewerker van de NOS schrik ik al niet meer op van al die gekke Hollandse namen. Waar ik als ex-NOS’er wel van schrok, waren de eerste Twitterberichten dat het Achtuurjournaal niet werd uitgezonden omdat er een gewapende man op de NOS-redactie zou rondlopen.

Een klein jaar geleden ruilde ik de NOS-nieuwsvloer voor die van de VRT, dus de angst sloeg me meteen om het hart: als m’n hartstikke leuke ex-collega’s maar niets gebeurt! En hoe was die eenzame gek in godsnaam op de nieuwsvloer terechtgekomen?

Versterkte nieuwsburcht

Zes jaar lang heb ik elke dag moeten badgen om die versterkte nieuwsburcht op het Mediapark in te kunnen. Zo was het sinds de moord Pim Fortuyn op het Mediapark: twee draaideuren moeten ongenode gasten buiten houden van de NOS-redactie. Exact dezelfde deuren zoals je die in de kerncentrale van Doel vindt. En nu, een indringer? Hoe kon dit nu gebeuren?

Heel simpel, blijkt nu: een 19-jarige gast, strak in het pak, heeft bij de receptie een beveiliger onder schot gehouden en gevraagd om hem door de beveiliging heen te loodsen en hem naar Studio 8 te brengen, de studio die om klokslag 20 uur te zien is in honderdduizenden Nederlandse woonkamers en van daaruit een blik biedt op de vaak boze buitenwereld.

De boze buitenwereld

Net als bij Charlie Hebdo was die boze buitenwereld nu het veilige redactienest binnengeslopen. De collega’s waarmee ik alle grote nieuwsfeiten van de laatste jaren mee naar buiten heb gebracht, werden nu zelf hét onderwerp van het nieuws. En de draaideuren die hen een gevoel van veiligheid moesten geven, waren nutteloos gebleken. Een redactie van honderden journalisten, het hart van het nieuws, werden plots bange hartjes, bedreigd door een speelgoedgeweer.

Dus vannacht, woelend in mijn bed, dacht ik stil: je kan redacties nog zo goed beveiligen als je wil, geen beveiliging kan op tegen iemand van ontzettend kwade wil. Daarmee dacht ik krek hetzelfde als de burgemeester Broertjes van Hilversum (die als oud-hoofdredacteur van De Volkskrant recht heeft van spreken), die zich na gisteravond afvraagt wat voor zin extra beveiliging heeft: "Wat voor consequenties heeft het als je mensen achter glas zet? De adviezen zijn om dat niet te doen, om te de-escaleren en mensen niet op ideeën te brengen."

En maak je mensen zo niet nodeloos bang? Want met twee verkeersdoden per dag, heb ik nog altijd meer schrik om te sterven tijdens m’n fietstocht richting redactie dan tijdens het tikken van dit stukkie.

 (Denny Baert is eindredacteur bij VRT Nieuws online.)

Meest gelezen