Amerikaanse Senaat keurt omstreden Keystone-pijpleiding goed

De Amerikaanse Senaat heeft het licht op groen gezet voor de aanleg van de omstreden Keystone XL-oliepijpleiding. Eerder had ook het Huis van Afgevaardigden daarmee ingestemd. President Barack Obama liet echter weten zijn veto te zullen gebruiken.
A2012

De Keystone XL-pijpleiding moet ruwe olie uit de teerzandvelden in Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico, in het zuiden van de Verenigde Staten voeren. De leiding zou 1.900 kilometer lang worden en 5,4 miljard dollar kosten.

De oliepijpleiding is omstreden, vooral milieugroeperingen verzetten er zich tegen. De vrees bestaat dat de pijpleiding zal bijdragen tot de opwarming van het klimaat en kwetsbare natuurgebieden zou aantasten door eventuele lekken. In februari 2013 kwamen ongeveer 40.000 mensen op straat in Washington om tegen de leiding te protesteren (foto in tekst).

Voorstanders vinden dan weer dat de pijpleiding nieuwe banen zal opleveren en de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten zal verminderen. De pijpleiding zou ook minder schade aan het milieu toebrengen dan het huidige transport van olie via treinen.

Het project is al ongeveer zes jaar vertraagd. In november vorig jaar stuitte de leiding nog op een njet van de Senaat, maar gisteren werd ze dan toch goedgekeurd. Eerder zette ook het Huis van Afgevaardigden al het licht op groen.

AP2013

Veto

Maar de goedkeuring van het Congres betekent nog niet dat de pijpleiding er ook effectief komt. President Obama liet drie weken geleden immers al verstaan dat hij de leiding zou tegenhouden met zijn presidentieel veto.

"Als deze wet door het Congres wordt goedgekeurd, zal de president die niet tekenen", waarschuwde Josh Earnest, de woordvoerder van het Witte Huis, toen.

Meest gelezen