"Para's zijn tevreden dat ze zich eens mogen tonen aan bevolking"

Sinds de inval bij de terreurverdachten in Verviers midden deze maand geldt in ons land terreurdreiging fase drie en worden 300 militairen ingezet voor de bewaking van gevoelige plaatsen. In het Radio 1-programma "De ochtend" toonde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zich tevreden over de eerste weken van hun inzet.
Nicolas Maeterlinck

"De 300 para's zijn tevreden dat ze zich mogen tonen aan de bevolking", stelt Vandeput. "Ze zijn tevreden dat ze mogen tonen wat ze doen. Het garanderen van de veiligheid is immers ook een van hun taken."

Nog volgens Vandeput (foto) heeft hun opdracht wel degelijk belang. "Ze voeren statische bewakingsopdrachten uit ter ondersteuning van de politie zodat de capaciteit op politieniveau vergroot." Hoewel de opdracht in principe van korte duur is, kan het leger ze wel nog een tijdje volhouden, aldus de minister.

Maar Vandeput pareert de kritiek van de militaire vakbond van het ACOD dat de interventie van het leger eigenlijk een besparingsoperatie is. Militairen verdienen immers minder dan politieagenten. "Als dit zo zou zijn, dan moeten we erop toezien dat de mensen hiervoor opgeleid en vergoed worden."

De kritiek van de coalitiepartijen Open VLD en CD&V op de inzet van para's noemt Vandeput "profileringsdrang". "De beslissing is met de hele regering genomen", zegt hij.

300 para's, verdeeld over het land

Zo'n 60 à 70 para's zitten in Antwerpen, een 130-tal militairen is in Brussel gestationeerd en de overigen zitten in Hoei, Verviers en Luik. In Brussel en Antwerpen gaat het om militairen uit Tiel en mensen van het bataljon Ardense Jagers. De militairen in Wallonië komen uit Spa. Om de alertheid te bevorderen, duurt een bewakingsopdracht nooit langer dan twee weken.

Meest gelezen