"Federaal parket schept genoegen in angstklimaat"

Of de strijd tegen de radicalisering te ver doorgeslagen is? Mary twijfelt geen seconde. Natuurlijk wel. "We moeten vooral opletten voor willekeur en machtsmisbruik, onder het mom van het grote veiligheidsaspect. Vooral het federaal parket moet het daarbij ontgelden. "Dat schept er een genoegen in om het angstklimaat te bestendigen."

Nu leeft Mary al langer in onmin met het federaal parket. In de zaak tegen de Maasmechelse familie A. - drugsfamilie, zeggen sommigen - diende hij al een klacht in tegen de speurders van de federale politie. Die zouden onrechtmatig een burgerinfiltrant hebben ingezet. Ook in het veiligheidsdebat tackelt Mary, zelfs voor zijn doen, fors door.

"Ze denken dat alles geoorloofd is"

Wat hij de politieke recuperatie van de strijd tegen de terreur noemt - Filip Dewinter die in de Kamer met de Koran staat te zwaaien, Bart De Wever die in Antwerpen militairen inzet - voert hij terug op de parketten.

“Weet u, die politieke recuperatie komt ook voort uit de informatie die de diverse parketten meegeven. Als je die later toetst aan de inhoud van een dossier, ben je ver van huis.” Volgens Mary schept het federale parket “er een genoegen in om het angstklimaat - dat daadwerkelijk bestaat - te preserveren.”

“Als het federaal parket tussenkomt, en ze zullen mij dat ten kwade duiden, moet je oppassen. Zij zeggen dat je moet oppassen als een aantal advocaten tussenkomen. Ik zeg het omgekeerde. In diverse dossiers voelen ze zichzelf boven de wet verheven. Ze doen een aantal dingen, schijnbaar in de veronderstelling dat alles geoorloofd is in de strijd tegen het terrorisme.”

"Boven de wet verheven"


 

Internetchats

“Ik vrees dat na verloop van tijd de overheid zich in onze privacy gaat mengen, onder het mom van de strijd tegen het terrorisme. Als voorbeeld van machtsmisbruik geeft Mary het volgen van internetchats.

“Vooraleer je kunt bepalen welke chats je gaat volgen, is de privacy al een paar keer geschonden. Het zijn niet enkel jonge moslims die naar Syrië willen of ronselaars die deze problematiek bespreken. Als u en ik een discussie over dat onderwerp zouden hebben, mag dat ook worden gecontroleerd. Ik vind dat verregaand, ja.”

Minderheidsstandpunt

Mary denkt dat een aantal fundamentele burgerrechten in gevaar komen. Maar heeft wel begrip voor de angst van veel mensen.

“We vechten inderdaad tegen een onzichtbare vijand. Maar soms is de vijand zo onzichtbaar, dat je je moet afvragen of hij wel aanwezig is. Neem nu Destelbergen, waar de politie de kinderen niet langer helpt oversteken uit veiligheidsoverwegingen. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?”

En ja, Mary weet dat zoiets een minderheidsstandpunt geworden is. “Zeker en vast.” En fijntjes: “Maar daarvoor bent u bij mij gekomen. Wat ik zeg is een onverkoopbaar product geworden. We wakkeren al jaren het angstklimaat aan.”

Meest gelezen