Premier Michel verdedigt aanwezigheid koning op rouwdienst Saudische koning

Premier Charles Michel verdedigt de aanwezigheid van koning Filip op de rouwdienst voor de Saudische koning vorige zondag. De aanwezigheid van het staatshoofd was "opportuun en gerechtvaardigheid", zei de premier in de Kamer. Vanuit de oppositie was er forse kritiek op het bezoek, wegens de mensenrechtenschendingen van het land en zijn rol in de financiering van het terrorisme.

De Saudische koning Abdullah overleed vorige week vrijdag. Twee dagen later vond in de hoofdstad Riyad een rouwdienst plaats. Premier Michel zei dat hij het bezoek van de koning aan de Saudische hoofdstad heeft ingedekt en somde een waslijst aan internationale hoogwaardigheidsbekleders op die eveneens present tekenden.

Internationaal weerklonk nogal wat kritiek op de komst van al die staats- en regeringsleiders. Ook in de Kamer was die verontwaardiging te horen.

Olivier Maingain (FDF) herinnerde eraan dat in Saudi-Arabiƫ de sharia geldt, "zoals Daesch (IS) dat overigens wil". Dirk Van der Maelen (SP.A) citeerde uit het regeerakkoord dat Belgiƫ in zijn bilaterale contacten steeds aandacht zal hebben voor het respect voor de mensenrechten door de partners. "Is dit een vodje papier?", vroeg Van der Maelen. "Aan de ene kant willen we allemaal Charlie zijn, maar aan de andere kant gaan we handjes schudden met een land waar de vrije meningsuiting met zweepslagen wordt bestraft", laakte Wouter De Vriendt (Groen).

"Zelfs geen lichte kritische bedenking"

De premier antwoordde dat ons land al sinds 1935 diplomatieke contacten onderhoudt met Saudi-Arabiƫ en dat er geregeld bezoeken plaatsvinden op hoog niveau. Vorig jaar nog was er een economische missie naar het land, waaraan prinses Astrid deelnam. De premier wees er ook op dat Saudi-Arabiƫ een belangrijke partner is in de strijd tegen IS.

"Het verdedigen van de mensenrechten is cruciaal", ging Michel voort. Daarvoor heb je volgens hem een "bilateraal kanaal" nodig, die de kans biedt om onze mening te verdedigen. "Het is een keuze van doeltreffendheid", luidde het.

De vraagstellers waren niet opgezet met het antwoord. "heeft de koning het tijdens zijn bezoek over de mensenrechten gehad?", vroeg De Vriendt, terwijl Van der Maelen het betreurde dat Michel "zelfs niet heel licht een kritische bedenking uit zijn mond heeft laten rollen".

Meest gelezen