Verhoging lonen blijft belangrijkste discussiepunt bij sociaal overleg

Vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, hebben vanmiddag het sociaal overleg over de lonen en de uitkeringen hervat. Belangrijkste punt van discussie is en blijft de verhoging van de lonen. De vakbonden zien marge, de werkgevers schermen met de competitiviteit van de bedrijven.

Het is voor de Groep van Tien de tweede poging deze week, nadat ze maandag al bijeenkwamen. Dat overleg werd aangekondigd als finaal, maar uiteindelijk werd de discussie opgeschort tot woensdag. De tijd dringt: vrijdag zien de sociale partners de regering, om verslag uit te brengen over hun gesprekken.

Inzet is de loonmarge, de welvaartsvastheid van de uitkeringen en de uitwerking van het mini-compromis uit december rond de eindeloopbaan. Met stip bovenaan de onderhandelingen staat de loonmarge. "Een akkoord zonder loonakkoord is geen akkoord", aldus ACV-voorzitter Marc Leemans bij aanvang. Ook voor ABVV is een loonakkoord "essentieel", aldus voorzitter Rudy De Leeuw. "Zonder marge geen akkoord", zegt Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond. Vercamst plakt zelfs een cijfer op die marge: "0,9 à 1 procent moeten we kunnen halen". Ook het cijfer van 0,74 procent als marge voor de komende twee jaar circuleert in vakbondskring.

De werkgevers willen eerst en vooral de concurrentiekracht van de bedrijven vrijwaren. "Eerst moet de loonhandicap weg, dan is er de vrijheid om te kijken wat er kan'", aldus Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, herhaalde zijn pleidooi om eventuele marges vooral op langere termijn naar de werknemers te laten vloeien, bijvoorbeeld via aanvullende pensioenen.

Uitkeringen

Naast de lonen wordt ook onderhandeld over de uitkeringen. De sociale partners moeten uitmaken waaraan de welvaartsenveloppe wordt besteed die ze van de regering hebben gekregen.

De vakbonden willen dat alle uitkeringen omhoog gaan, dus zowel die voor de invaliden, de gepensioneerden als de werklozen. Vooral de laagste uitkeringen moeten omhoog, boven de Europese armoedegrens. De werkgevers willen wel niet dat er nieuwe werkloosheidsvallen ontstaan.

Slaagkansen

De drie dossiers (lonen, uitkeringen en kadercao's) uit elkaar halen is voor niemand een optie. Ook de finale beslissing uitstellen naar eind februari - de wet voorziet dat de sociale partners in principe twee maanden de tijd hebben om te onderhandelen - is dat niet. "Als het nu niet lukt, zal het eind februari ook niet lukken", aldus Van Eetvelt.

Wat zijn de slaagkansen? De Unizo-topman zag maandag alvast bereidheid rond de tafel om tot een akkoord te komen. Marc Goblet, secretaris-generaal van het ABVV, waarschuwde evenwel. "De bal ligt in het kamp van de werkgevers. Het is aan hen om al dan niet de wil te tonen om tot een akkoord te komen."

Meest gelezen