Bolwerk van zeldzame nachtvlinder ontdekt in Lierde

In Lierde in de Vlaamse Ardennen hebben vrijwilligers van Natuurpunt 42 exemplaren van de "meidoornspanner", een zeldzame nachtvlinder, ontdekt. Sinds de jaren 80 werden er in heel Vlaanderen maar een handvol waarnemingen van die soort gedaan en nooit ging het om zo'n hoog aantal, meldt Natuurbericht.be.

De merkwaardige ontdekking gebeurde in de nacht van 26 en 27 januari door Davy De Groote, Jurgen Dewolf en enkele vrijwilligers in het Parkbos-Uilenbroek, een door Natuurpunt beheerd natuurgebied in Lierde.

"Het was beslist geen toevalstreffer: er werd vermoed dat de meidoornspanner nog in Oost-Vlaanderen moest voorkomen", zegt De Groote. "In december al startte het voorbereidende werk om de soort te zoeken: de Vlaamse Ardennen werden doorzocht op zoek naar mooie meidoorn- en sleedoornstruwelen, waar de nachtvlinders doorgaans op verblijven."

Bij de eerste poging in het Parkbos-Uilenbroek werden 23 mannetjes en vier vrouwtjes gezien, op een tweede nacht nog vijftien exemplaren. Vrouwtjes zijn vleugelloos en minder makkelijk te ontdekken, zo worden de verschillen tussen de geslachten verklaard.

Een buitenbeentje onder de nachtvlinders

De meidoornspanner is een buitenbeentje onder de nachtvlinders, omdat zijn klassieke vliegperiode, tussen januari en maart, bijzonder vroeg is op het jaar.

De soort kwam begin vorige eeuw ongetwijfeld veel meer voor dan nu, omdat hagen met meidoorn en sleedoorn overal in Vlaanderen te vinden waren. Vanaf de jaren vijftig werden die massaal omgehakt omdat ervan uitgegaan werd dat meidoorn "perenvuur" veroorzaakt, een bacterieziekte die appels en peren aantast.

Meest gelezen