Griekse premier: "We gaan ons niet onderwerpen"

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras wil de besparingen terugschroeven. "We gaan niet naar een wederzijds destructieve clash, maar zullen ook geen beleid van onderwerping voortzetten."

De geldschieters zullen het geweten hebben. De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras wil de schulden van zijn land – 240 miljard euro – heronderhandelen en de opgelegde besparingen terugschroeven. De nieuwe Griekse regering heeft daar vandaag voor het eerst een ministerraad over gehouden. "Tot onze prioriteiten behoort een nieuwe onderhandeling met onze partners om een eerlijke, leefbare en wederzijds nuttige oplossing te vinden."

De regering-Tsipras is gisteren ingezworen en lijkt dus vastberaden haar verkiezingsbeloften – minder besparingen – na te komen, zeer tot tegenzin van de trojka, die de Grieken al een financieel noodpakket toeschoof. In ruil voor het geld eisen de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanzienlijke besparingen en herstructurering. Tsipras (foto) stuurt naar eigen zeggen niet aan op een confrontatie met zijn Europese partners, in het bijzonder Duitsland. De EU heeft Athene al gewaarschuwd dat het zijn engagementen moet nakomen.

Voorlopig maakt die waarschuwing weinig indruk. "Het volk lijdt onder de besparingspolitiek", zegt Tsipras. Zijn regering ontwierp een nieuw vierjarenplan, dat moet leiden tot een begroting in evenwicht. "We hebben realistische voorstellen voor de schulden en de investeringen." Tsipras verklaarde ook dat de nieuwe regering bereid is zijn "bloed te vergieten" om de "waardigheid van de Grieken te herstellen".

Gedaan met privatiseren

De nieuwe minister van Financiën, Yanis Varoufakis (foto), zei na afloop dat hij een "pan-Europese New Deal" wenst voor het economisch herstel in Europa. Zijn collega op Arbeid, Panagiotis Skourletis, bevestigde op de radio de verkiezingsbelofte om het minimumloon in de privé op te trekken. Het is een van de maatregelen die na de ministerraad aangekondigd werden. Andere items: opnieuw een 13e maand voor gepensioneerden en de aanwerving door de staat van ontslagen ambtenaren. De regering gaf daarover geen cijfer, de media spreken van duizenden ex-ambtenaren.

Minister van Energie en Milieu, Panagiotis Lafazanis, zei op de radio dat de nieuwe regering de privatiseringen zal stoppen. Daarbij gaat het om het elektriciteitsbedrijf DEI en het spoorbedrijf in handen van de staat. De regering wil ook de privatisering van de grootste haven van het land, die van Piraeus, stopzetten. Ook de verkoop van de haven van Thessaloniki wordt afgeblazen. De privatiseringsgolf was in gang gezet door de vorige Griekse regering en was één van de voorwaarden voor het ontvangen van het Europese noodpakket.

Nerveuze financiële markten

In Berlijn roept de Duitse minister van Economie, de sociaaldemocraat Sigmar Gabriel, de nieuwe Griekse regering op om "eerlijk" te zijn tegenover de geldschieters, de mensen in Duitsland en Europa die zich de voorbije jaren solidair getoond hebben. Duitsland erkent de keuze van de Griekse kiezers. "Ons doel moet zijn om Griekenland binnen de eurozone te houden", zegt Gabriel. Zijn partij, het soclialistische SPD, vormt een coalitie met de christendemocraten (CDU/CSU) van bondskanselier Angela Merkel.

De financiële markten reageren alvast erg onrustig op de verkiezingsoverwinning, de voorbije maandag, van het linkse Syriza. Investeerders verkopen het Griekse schuldpapier en internationale beleggers lijken hun vertrouwen in Griekse economie weer te verliezen. De langetermijnrente op Grieks schuldpapier is vanmorgen opnieuw boven de 10 procent gestegen.

Meest gelezen