Europa werkt aan uitwisselingsplan passagiersgegevens

De Europese Commissie heeft een nieuw plan klaar in verband met de uitwisseling van passagiersgegevens voor vluchten van en naar de EU. Volgens de Britse krant The Guardian zouden 42 verschillende passagiersgegevens tot vijf jaar lang opgeslagen worden in een speciale gegevensbank, ten behoeve van politie- en veiligheidsdiensten.

Volgens de Europese Commissie gaat het om een compromis tussen de ministers van Binnenlandse Zaken van de lidstaten, die na de terreuraanslagen in Parijs zo snel mogelijk maatregelen willen treffen, en het Europees Parlement, dat twee jaar geleden al eens een gelijkaardig voorstel verwierp omdat het een grove inbreuk op de privacy betekende.

Van elke vliegtuigpassagier die van of naar de Europese Unie vliegt, zouden 42 verschillende gegevens worden opgeslagen in een overkoepelende databank. Politie- en veiligheidsdiensten zouden gedurende vijf jaar toegang hebben tot die gegevens.

Het gaat onder meer over paspoortnummers, gegevens over bank- en kredietkaarten, telefoonnummers, privéadres, mailadressen, nummers en data van vliegtickets, zetelnummer op het vliegtuig, informatie over bagage en speciale maaltijdwensen (halal of kosjer bijvoorbeeld, nvdr.). Volgens de Commissie zijn er in haar nieuwe plannen strengere regels voor het opslaan en consulteren van privégegevens voorzien.

Nu al moeten luchtvaartmaatschappijen die vanuit de EU naar de Verenigde Staten, Canada of Australië vliegen dergelijke privégegevens beschikbaar stellen. Daarover heeft de EU met die landen een akkoord gesloten. Voor vluchten van en naar de rest van de wereld gelden die regels niet.

Inbreuk op privacy?

Ook nu weer is er kritiek op de plannen van de Commissie, die een te grote inbreuk op de privacy zouden vormen en in tegenspraak zouden zijn met een arrest van het Europese Hof van Justitie.

"De plannen van de Commissie zijn een blamage voor het Europees Parlement en voor het Hof van Justitie, die het opslaan van gegevens zonder duidelijke link met een concreet risico of verdenking buitenproportioneel vinden", zegt Jan Philipp Albrecht van de bevoegde commissie van het Europees Parlement in The Guardian. "Het opslaan van alle passagiersgegevens is een overtreding van fundamentele mensenrechten."

Albrecht vindst het zinvoller om te focussen op risicovluchten en op specifieke verdachten. "Een meer gerichte aanpak gebaseerd op een echte risico-analyse van vluchten en verschillende passagiers, dat hebben we nodig."

Meest gelezen