Privédetective: "Onze job is nodig om de werkgever te beschermen"

Bedrijven laten hun personeel vaker bespioneren door privédetectives dan we denken. Bij vermoedens van fraude, diefstal of ziekteverzuim wordt een werknemer al eens gevolgd op de werkvloer of erbuiten. Volgens privédetective Sophie Vanslambrouck wordt haar job te vaak in een slecht daglicht geplaatst, terwijl bedrijven ze soms broodnodig hebben. Vandaag is het de internationale Dag van de Privacy. Wat uw baas wel of niet mag doen, is daarbij een van de thema's.

Op een werf laadt een bouwvakker een camionette vol met ijzer en rijdt ermee naar een schroothandelaar. Wat hij niet weet, is dat Sophie hem al een paar dagen op afstand aan het volgen is.

Sophie heeft niet toevallig zelf een hoop oud ijzer in haar kofferbak liggen, en loopt heel gewoontjes dezelfde schroothandel binnen om ook haar materiaal van de hand te doen. Net op tijd om vast te stellen dat de bouwvakker aan de kassa 800 euro voor eigen rekening ontvangt. Met een kleine camera filmt ze alles, en maakt ze op kantoor een verslag op. Opdracht volbracht.

Wat er daarna gebeurt, weet ze niet. Eenmaal ze iemand op onrechtmatigheden heeft kunnen betrappen (of niet), zit haar werk erop. "Als de persoon in kwestie naar de rechtbank stapt, kan het bedrijf mijn beelden gebruiken om het bewijsmateriaal te versterken", zegt Sophie.

"Beelden of een rapport van een privédetective kunnen bijgestaan worden door een pv van een gerechtsdeurwaarder. Samen kan dat als doorslaggevend bewijsmateriaal gelden voor de rechter."

TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Zware feiten

"Bedrijven gaan meestal niet zomaar een beroep doen op een privédetective", zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. "Het moet al om vermoedens gaan van serieuze feiten zoals fraude of het verbreken van confidentiële informatie." Privédetectives worden ook al eens gevraagd om cv's van sollicitanten te screenen op onwaarheden, hoewel dat veel minder voorkomt, geeft Sophie mee.

Wie dus denkt dat er op de werkvloer overal detectives op de loer liggen, heeft het mis. "Toch hebben bepaalde grote bedrijven bedrijfsdetectives in dienst", verduidelijkt Debeuckelaere. "Dat zijn infiltranten die zich voordoen als een werknemer, maar dat eigenlijk niet zijn. Sommige bedrijven hebben zelfs een gespecialiseerde spionagedienst." Als infiltrant moet je een heel overtuigende rol spelen, aldus Sophie, en dat is niet voor iedereen weggelegd.

"Ik heb plasflessen in mijn auto"

Het stereotiepe beeld van een privédetective is toch eerder een man. Sophie vindt dat het wel zo z'n voordelen heeft om als vrouw deze job te doen. "De meeste mensen denken dat een privédetective een man is, dus als vrouw zaai je minder snel achterdocht. Bovendien kan het ook ideaal zijn om opdrachten uit te voeren als koppel."

"Je moet wel lef hebben om deze job te doen. Vooral de praktische nadelen zijn soms lastig. Je moet uren wachten zonder je op iets anders te mogen concentreren", zegt ze. "Zo gebeurt het vaak dat ik een hele dag niet naar toilet ga. Daarom heb ik plasflessen in mijn auto liggen."

Bescherming werkgever

Het valt Sophie op dat haar job vaak onterecht in een slecht daglicht wordt geplaatst. "Ik versta goed waarom bedrijven ons inschakelen, want het is soms hun enige bescherming. Een werknemer kan rekenen op de ondersteuning van de vakbonden. Zelfs bij een verregaand geval van ziekteverzuim gaat de vakbond de kant van de werknemers kiezen en de werkgever laten betalen."

Sophie vindt niet dat bedrijven te ver gaan in het bespioneren van personeel. "Werkgevers gaan ons niet onnodig inzetten. Wat voor hen telt, is de normale gang van zaken garanderen op de werkvloer. Ik heb nog maar één keer een opdracht geweigerd, omdat het gewoon niet mogelijk was. We moeten de wetgeving strikt naleven zodat het dossier eveneens rechtsgeldig zou aanvaard worden in de rechtbank."

Meest gelezen