Honderden horeca-uitbaters betogen tegen witte kassa

Op het Muntplein in Brussel hebben enkele honderden horeca-uitbaters uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel betoogd tegen de invoering van de witte kassa. Die kassa's moeten zwartwerk in de horeca moeilijker maken. De sector vraagt de regering om compenserende maatregelen. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) belooft te werken aan een oplossing.

Ondernemers in de horeca moeten zich ten laatste op 28 februari registreren voor de witte kassa. Horeca Vlaanderen maakte in augustus al bekend dat de invoering daarvan tot 68.000 banen kan kosten in de sector, als de regering niet de nodige maatregelen neemt.

Horeca Vlaanderen wijst erop dat ze niet gekant is tegen de invoering van de witte kassa, "maar dan moet dat gebeuren binnen een economisch kader dat haalbaar is", zegt Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen.

Concreet vraagt de koepelorganisatie onder meer een verlaging van de loonlasten voor vaste werknemers en een verlaging van de btw op drank. Daarnaast wil de sector de arbeidsduur verlengen, voor wie wil, tot 48 uur.

Horecazaken gesloten

Ook ondernemersorganisatie Unizo toont zich solidair met de horeca-uitbaters. "Niet de kassa zelf is het probleem. Maar zo'n kassa invoeren zonder extra maatregelen zoals een loonlastenverlaging of een meer flexibele arbeidsregeling betekent voor heel wat horeca-uitbaters het verschil tussen overleven of over de kop gaan", zegt topman Karel Van Eetvelt

De associatie van Belgische restaurants (BRA) betoogde niet mee omdat ze het niet zinvol vindt te strijden tegen iets wat er sowieso komt."Wij willen vooruit gaan kijken naar hoe we constructief met dit gegeven omgaan", zegt Katrien Van Steenbeke van de Belgian Restaurant Association. "Wat kunnen we gaan doen om een sociaal en economisch leefbaar kader uit te bouwen voor de sector, zonder nog te vechten tegen wat niet meer kan bevochten worden."

Om die maatregelen te vragen kwamen vandaag heel wat uitbaters samen in Brussel. "Er heerst een gemoedelijke sfeer", tekende VRT-journalist Fatma Taspinar ter plaatse op. Uitbaters van over heel het land waren aanwezig en daardoor waren ook heel wat cafés en restaurants gesloten. Dat was onder meer het geval op de Groenplaats in Antwerpen (zie foto in tekst).

Op voorhand waren zo'n 700 mensen verwacht. Volgens de politie zijn er uiteindelijk een kleine 500 komen opdagen.

Een delegatie betogers heeft gepraat met minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Die belooft te werken aan een oplossing die hen tegemoet moet komen.

De grootste groep betogers trok naar Open VLD, die met Bart Tommelein de staatssecretaris voor Sociale Fraude in de rangen heeft. De liberalen herhaalden hun engagement om bijkomende maatregelen door te voeren om de overgang naar een witte kassa op te vangen.

Meest gelezen