Grote planetoïde scheert langs de aarde

Vandaag is een vijfhonderd meter grote planetoïde dicht bij de aarde voorbijgevlogen. Om 17.20 uur was de ruimterots, die de naam '2004 BL86' kreeg, het dichtst bij de aarde, op een afstand van ongeveer 1,2 miljoen kilometer. Naar astronomische normen is dat dichtbij, maar het is nog altijd drie keer verder dan de maan van de aarde staat. Gevaar voor een inslag is er dan ook niet.
Science Photo Library
Voorstelling van een planetoïde in de buurt van de aarde.

Voor wetenschappers is de scheervlucht van de planetoïde een belangrijke gebeurtenis aangezien men slechts zelden de kans krijgt om een dergelijk groot object van "dichtbij" waar te nemen. 

De planetoïde zal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika het best zichtbaar zijn tussen 2 en 7 uur vannacht, en ze zou, als het weer meezit, zichtbaar moeten zijn met een sterke verrekijker of een middelgrote telescoop.

Als de planetoïde het dichtst bij de aarde staat zullen onder meer het NASA's Goldstone Deep Space Network en het Arecibo Observatorium in Puerto Rico 2004 BL86 in het vizier nemen. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over de omvang, de vorm en de rotatie van het object. "Momenteel weten we zo goed als niets over deze asteroïde, dus we zullen allicht voor verrassingen komen te staan", zei astronoom Lance Benner van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.

Wie de doortocht live wil volgen kan terecht op een aantal websites, zoals die van het Solar System Exploration Research Virtual Institute van de NASA, Slooh.com en The Virtual Telescope Project 2.0.

"Aardscheerder"

Planetoïde 2004 BL86 werd elf jaar geleden ontdekt door de Lincoln Near-Earth Asteroid Research-telescoop in New Mexico. Ze zit in een baan rond de zon die 1,84 jaar duurt.

De planetoïde behoort officieel tot de Apollo-planetoïden, waarvan geweten is dat een aantal van hen dichtbij de aarde kunnen komen. Daarom worden ze ook "aardscheerders" genoemd.

Planetoïde 2004 BL86 is de grootste asteroïde ooit die zo dicht bij de aarde gekomen is. In 2027 komt planetoïde 1999 AN10 langs en die zou nog iets groter zijn.

De NASA volgt momenteel meer dan 11.0000 asteroïden met banen die hen tamelijk dicht bij de aarde brengen. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap zegt dat het meer dan 95 procent van de grootste planetoïden ontdekt heeft, planetoïden met een doormeter van een kilometer of meer, die relatief dicht bij de aarde kunnen komen.

Dinosauriërs

De inslag van een grote planetoïde of een komeet zo'n 65 miljoen jaar geleden leidde tot een reeks catastrofale gebeurtenissen die het uitsterven van de meeste dinosauriërs en vele andere levensvormen veroorzaakt hebben.

Twee jaar geleden ontplofte een tamelijk kleine asteroïde in de atmosfeer boven Chelyabinsk in Rusland. Meer dan 1.500 mensen raakten daarbij gewond door rondvliegend glas en andere voorwerpen. Op dezelfde dag passeerde er ook een andere asteroïde op 28.000 kilometer van de aarde, dichterbij dan het netwerk van communicatiesatellieten rond de aarde.

JULIUS T CSOTONYI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Planetoïde/asteroïde

Planetoïden zijn brokken materie die in een baan rond de zon draaien, net zoals de planeten. Er zijn er nu al zo'n 300.000 van ontdekt, waarvan de meeste een baan hebben tussen de planeten Mars en Jupiter.

De grootste planetoïden hebben een doormeter van bijna 1.000 kilometer, de overgrote meerderheid zijn stofdeeltjes, die enkel waargenomen worden als vallende sterren, wanneer ze opbranden in de atmosfeer.

Planetoïde betekent "planeetachtige", en vroeger, voor men wist wat hemellichamen juist waren, gebruikte men ook de term asteroïde, "stervormige", omdat ze net als sterren aan de hemel leken te staan. Asteroïde wordt nog steeds gebruikt, ook in het Engels, waar men planetoid reserveert voor de grotere asteroïden.

Astronomen spreken tegenwoordig over "kleine zonnstelsellichamen", waarmee ze zowel planetoïden als kometen bedoelen.

Meest gelezen