"Geen NAVO-legioen in Oost-Oekraïne"

In Oekraïne raakt de diplomatieke sfeer steeds meer verhit. De Russische president Vladimir Poetin zei vandaag dat er een "NAVO-legioen" actief is in het oosten van Oekraïne. NAVO-baas Stoltenberg ontkent dat en speelt de bal terug. Ondertussen laait het geweld in de regio weer op.

Het conflict in Oekraïne sleept al maandenlang aan en het kostte al aan 5.000 mensen het leven. De strijd woedt in het oosten van het land. Daar wonen veel mensen die Russisch spreken en Rusland genegen zijn. Pro-Russische rebellen vechten er tegen troepen van de regering.

In het oosten van Oekraïne geldt officieel nog altijd een staakt-het-vuren, maar op het terrein is daar al maandenlang weinig van te merken. Ook vandaag zouden er, volgens het Oekraïense leger, 7 soldaten van het regeringsleger zijn omgekomen en ook 2 burgers. Dat zou gebeurd zijn in de steden Loegansk en Donetsk. Daar heeft de regering vandaag ook de noodtoestand weer uitgeroepen.

Rondje beschuldigen

De pro-Russische rebellen zouden actief worden gesteund door Rusland, maar het Kremlin blijft dat met klem ontkennen. Integendeel: de Russische president Poetin kaatste vandaag de bal terug door aan een groep studenten in Sint-Petersburg te zeggen dat er een NAVO-legioen actief zou zijn in Oekraïne.

NAVO-baas Jens Stoltenberg was er als de kippen bij om dat nieuws de kop in te drukken. "Dat is onzin", was Stoltenberg duidelijk. "De buitenlandse troepen in Oekraïne zijn Russen en dat is net het probleem. Er is geen NAVO-legioen in Oekraïne."

"Voorlopig rustig in Marioepol"

Ondertussen wordt er druk gereageerd en gewaarschuwd. Zo kwam Duitsland nog eens terug op de aanslag zaterdag op de havenstad Marioepol, een strategische stad tussen de Krim, dat al werd geannexeerd werd door Rusland, en Rusland zelf. Bij die aanval van de pro-Russische rebellen vielen 30 doden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde zondag met de Russische president Vladimir Poetin. Merkel zou Poetin hebben gevraagd om zijn invloed op de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne te gebruiken. Merkel riep de pro-Russiche rebellen op om het offensief tegen Marioepol te stoppen. Volgens het Franse persagentschap AFP is het voorlopig rustig in de getroffen havenstad.

Nieuwe sancties?

Door het geweld zaterdag in Marioepol komen nieuwe sancties tegen Rusland weer ter sprake. Sommige landen hadden eerder opgeroepen om de sancties af te zwakken, omdat ze ook nadelig zijn voor de Europese economie, denk maar aan de Belgische peren die nog moeilijk in de Russische winkelrekken raken na een boycot.

Polen heeft vandaag laten weten dat het de sancties tegen Moskou liever opgevoerd wil zien. Duitsland wil dat Moskou meer invloed uitoefent op de pro-Russische rebellen, maar over nieuwe sancties spreekt Berlijn zich nog niet uit. Die (mogelijke) beslissing is voor donderdag. Dan komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen.

Ondertussen schuift Moskou gewoontegetrouw de zwartepiet door naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens Buitenlandminister Sergej Lavrov zijn het de Oekraïense troepen die de pro-Russische rebellen eerst bestoken. Die laatsten zouden dan verplicht zijn om te reageren. Kiev draait die rollen dan weer om.

Meest gelezen