"Kinderopvang realiseren die voor iedereen toegankelijk is"

De Vlaamse regering wil kinderopvang die voor iedereen toegankelijk is, zo zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "Het klopt dat er voorrang wordt gegeven aan opvang voor ouders die werken of een beroepsgerichte opleiding volgen, maar daarnaast moet ook de toegankelijkheid voor kinderen die leven in kwetsbare gezinnen verzekerd worden", zegt de minister in een reactie op enkele uitspraken van zijn N-VA-collega Homans.

In De Zondag lichtte Homans nogmaals haar visie op kinderopvang toe. Gesubsidieerde opvang, zei ze, "dient in eerste instantie voor mensen die gaan werken, die dus bijdragen tot het in stand houden van ons sociaal systeem".

Voor kinderen die in armoede opgroeien is het beter dat ze naar de kinderopvang gaan, "maar de overheid kan voor hen andere oplossingen uitwerken". Er zijn nu al steden die in het kader van hun lokaal sociaal beleid heel goedkope opvang organiseren voor kinderen in armoede, geeft de N-VA-minister als voorbeeld. De uitspraken doen nogal wat stof opwaaien.

"Kinderopvang heeft belangrijke sociale functie"

In een reactie erkent bevoegd Vandeurzen dat kinderopvang "de werkzaamheidsgraad verhoogt en dat kinderopvang toegankelijk moet zijn voor werkende ouders". "Daar zijn we het allemaal over eens", aldus Vandeurzen. "Maar daarnaast heeft kinderopvang een, minstens even belangrijke, sociale functie", zegt de CD&V-minister.

Vandeurzen: "Zoals aangegeven in het Vlaams regeerakkoord is het onze doelstelling om stap voor stap voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is. Hierbij geven we absolute voorrang aan kinderopvang voor ouders die werken en een beroepsgerichte opleiding volgen en verzekeren we de toegankelijkheid voor kinderen die leven in kwetsbare gezinnen."

Ook Vlaams parlementslid en voormalig minister Freya Van den Bossche (SP.A) reageerde vanmorgen op de uitspraken van Homans. "Een aparte opvang voor kinderen die in armoede leven, vind ik nogal gruwelijk", klonk het.

Meest gelezen