Nieuwe Congolese kieswet moet gemoederen doen bedaren

In Congo heeft het parlement gisterenavond de nieuwe kieswet goedgekeurd. Er komt dan toch geen volkstelling voor de verkiezingen. Omdat een volkstelling in een land als Congo wel drie jaar kan duren, had die omstreden paragraaf president Joseph Kabila al die tijd langer aan het bewind kunnen houden. Dat vooruitzicht leidde de voorbije dagen tot zware protesten met doden als gevolg.

Het was de voorzitter van het Congolese parlement, Aubin Minaku, die de opmerkelijke beslissing gisterenavond bekendmaakte. De nieuwe kieswet blijft wel vaag over de kalender én het geld voor gemeenteraads- en presidentsverkiezingen. Maar door de nieuwe kieswet te laten goedkeuren door het parlement kiest het kamp van president Joseph Kabila voor de terugkeer van de rust. De dodelijke incidenten in de hoofdstad Kinshasa en verschillende provinciesteden eisten vorige week 13 tot 42 mensenlevens.

Ook de Europese Unie heeft al positief gereageerd op de aanname van de nieuwe kieswet. "De weg is open voor verkiezingen binnen de vastgestelde termijn", stelde het hoofd voor Buitenlandse Aangelegenheden, Federica Mogherini. Maar ze benadrukte ook dat Europa "verwacht dat de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie een volledige kieskalender publiceert." Ook onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is tevreden dat het parlement heeft gekozen voor de maatschappelijke vrede.

Voorlopige rust?

De vraag is hoelang de rust deze keer zal aanhouden. Waarnemers en buitenlandse diplomaten gaan ervan uit dat ze van korte duur zal zijn. "We hebben het gevoel dat een crisis is opgelost maar dat de harde jongens van het regime bij de eerste gelegenheid zullen herbeginnen." Voor vandaag is al een nieuwe manifestatie in Kinshasa aangekondigd.

Samy Badibanga, een van de leiders van het protest tegen de wet, verwierp gisteren de "toespelingen en de dubbelzinnigheden" in de nieuwe tekst. Badibanga, die eveneens fractievoorzitter is in het parlement van oppositiepartij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social) verklaarde dat zijn partij "de strijd opnieuw zou hervatten".

UDPS is een verdeelde partij. Naast het kamp van Badibanga, die na de verkiezingen van 2011 instemde om de regels van de grondwet te volgen, is er ook het kamp van Etienne Tshisekedi die elke legitimiteit van het parlement en de huidige president verwerpt. Die laatste heeft opgeroepen om elke dag vreedzaam de straten te bezetten tot wanneer president Kabila aftreedt.

Meest gelezen