"Griekenland moet hervormingen blijven uitvoeren"

De Duitse centrale Bundesbank is niet erg onder de indruk van de overwinning van de ultralinkse partij Syriza in Griekenland. Volgens topman Jens Weidmann is het in het belang van Griekenland om die hervormingen voort te zetten.
AP2011

Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann deed zijn uitspraken in een interview me de Duitse zender ARD voor het bekend raken van de exitpolls, maar ging er zoals iedereen van uit dat Syriza zou winnen.

Veel zin in toegevingen aan de Grieken lijkt Weidmann niet te hebben. "Het is in het belang van de Griekse regering om noodzakelijke structurele hervormingen door te voeren", zei hij.  Hoe dan ook heeft Griekenland nog altijd geld uit de noodplannen van Europa en het Internationaal Muntfonds (IMF) nodig en dat geld kan er enkel komen als aan de eerder afgesproken voorwaarden voldaan is, aldus Weidmann.

Ook een nieuwe schuldkwijtschelding is voor de Bundesbank geen oplossing. "Het is belangrijk dat de Griekse openbare financiën stabiel zijn op de lange termijn en zolang dat niet het geval is, zal een kwijtschelding enkel een kort soelaas bieden", aldus Weidmann.

Syriza wil nu net een punt zetten achter de besparingen en de voorwaarden voor de Europese noodhulp opnieuw heronderhandelen, maar de Duitsers hebben daar blijkbaar geen zin in. Dat was ook al gezegd voor de verkiezingen.

"Bundesbank stemde tegen QE voor ECB"

In het interview zei Weidmann ook dat hij geen heil ziet in de plannen van de Europese centrale banken om steunaankopen van obligaties uit te voeren, de zogenoemde "quantitative easing" of QE.

Duitsland heeft zich daar lang tegen verzet en Weidmann gaf toe dat hij als lid van de raad van bestuur van de ECB tegen die QE gestemd heeft. Hij wimpelde ook de vrees van de ECB voor een deflatie in de eurozone weg. "Ik zie geen gevaarlijke neerwaartse spriaal voor dalende lonen en prijzen, noch stilvallende investeringen of duikend consumentenvertrouwen", aldus Weidmann. 

Het is net de taak van de ECB om niet toe te geven aan meer soepele begrotingsdoelstellingen voor de eurolanden en vast te houden aan noodzakelijke structurele hervormingen in een aantal idstaten met problemen, vindt Weidmann.

Meest gelezen