Boko Haram valt grootste stad in Noordoost-Nigeria aan

In Nigeria hebben de extremistische moslimrebellen van Boko Haram een grootscheepse aanval uitgevoerd op Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Bornu. Het leger zou de aanval hebben afgeslagen, maar niet zonder zware verliezen te hebben geleden.
AP2011

Vanochtend werden de inwoners van Maiduguri wakker met het geluid van automatisch geweervuur en explosies. Wegen en winkels werden daarop gesloten door militairen. Het leger zou de aanval hebben afgeslagen, maar er zouden wel veel soldaten en rebellen gedood zijn.

Maiduguri is de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Bornu, waarvan grote delen de voorbije maanden in handen van Boko Haram zijn gevallen. Ten noorden van Maiduguri zou een andere stad ingenomen zijn door de moslimterroristen.

De aanval op Maiduguri is één van de grootste ooit uitgevoerd door Boko Haram, dat in december vorig jaar ook al eens een greep naar de stad deed. Gisteren nog was de Nigeriaanse president Jonathan Goodluck op bezoek in Maiduguri. Hij kwam er de tienduizenden mensen bezoeken die uit andere gebieden van Bornu gevlucht zijn voor de opmars van Boko Haram.

VS-minister Kerry op bezoek in Nigeria

Intussen is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aangekomen in de grootstad Lagos in het zuiden van Nigeria. Hij komt er de toestand peilen en zal er praten met zowel de huidige president Jonathan Goodluck en diens tegenstander bij de komende verkiezingen en ex-dictator Muhammadu Buhari. Kerry wil vooral beide politici vragen om hun aanhangers op te roepen geen geweld te gebruiken tijdens de kiescampagne.

De VS steunen de Nigeriaanse regering met wapens en informatie in de strijd tegen de extremistische moslimrebellen van Boko Haram, maar zijn erg gefrustreerd over de wanprestaties van het Nigeriaanse leger dat de terreurgroep maar niet onder controle krijgt. 

Boko Haram is gekant tegen westerse invloeden en wil een islamitische staat gebaseerd op de sharia uitroepen in het islamitische noorden van Nigeria. De groepering doodt en ontvoert op grote schaal burgers en ook kinderen en is nu ook actief in buurland Kameroen. 

Vorig jaar heeft Boko Haram trouw gezworen aan het "kalifaat" van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) die grote delen van Syrië en Irak in zijn greep heeft.

Breuklijn tussen twee culturen

Was Boko Haram ("Westerse opvoeding is verboden") tot nu toe vooral actief via moordpartijen en bomaanslagen, dan wil de groepering de laatste jaren ook steeds meer grondgebied en dus de bevolking in zijn greep krijgen. 

De groep wil een islamitisch rijk stichten in het noorden van Nigeria, waar vooral moslims wonen. Het beroept zich op de geschiedenis van Bornu en Sokoto, twee machtige sultanaten die tot begin de 20e eeuw de handel in de Sahel, vooral de slavenhandel, domineerden tot ze door de Britse kolonisator tot protectoraten werden herleid.

In 1914 voegden de Britten het noordelijke moslimgebied samen met het vooral door christenen en animisten bewoonde zuiden tot Nigeria. Nu is Nigeria -met een wankel evenwicht tussen beide religieuze groepen- met 174 miljoen inwoners het meest bevolkte land van Afrika en een grote olieproducent. De meeste olie zit wel in het zuiden, ver buiten de greep van Boko Haram.Olie is voor 80% goed voor de uitvoer van Nigeria en de erg lage prijzen zijn dan ook een gevaar voor de Nigeriaanse economie.

Meest gelezen