De Gucht: "Griekenland zal niet uit de euro stappen"

Als de linkse partij Syriza de verkiezingen in Griekenland straks wint, dan zal hun topman Alexis Tsipras er niet voor opteren om uit de euro te stappen. Dat voorspelt oud-eurocommissaris Karel De Gucht in "De zevende dag". "Griekenland is daar niet tegen bestand", klinkt het. Tegelijk vindt De Gucht dat Europa de Griekse economie nu zuurstof moet geven, "wie de verkiezingen daar ook wint".

Syriza - de partij die zich verzet tegen de besparingen die Europa aan Griekenland oplet - ligt in alle Griekse peilingen voorop. De kans is dus reëel dat voorzitter Alexis Tsipras straks de nieuwe premier van Griekenland wordt. De Gucht schetste in "De zevende dag" een beeld van de man.

"Het is een communist, maar daarom is hij nog geen complete gek", aldus De Gucht. "Tsipras heeft het meedogenloze en het berekende van een toppoliticus. Het is een gevaarlijke man, een machiavellist: het doel heiligt de middelen. Maar Tsipras kan ook compromissen maken en hij realiseert zich dat hij dat ook zal moeten doen, maar daarvoor zal hij wel eerst tot op de rand van het ravijn gaan."

En dat "compromissen kunnen maken", zal nodig zijn. Het is namelijk hoegenaamd niet zeker dat de partij van Tsipras een absolute meerderheid zal halen in het Griekse parlement, dus zal hij moeten onderhandelen met andere partijen. En op Europees vlak zal Tsipras zijn land in de euro moeten zien te houden. "Want als de Grieken nu terug overschakelen naar de drachme, dan gaan ze nóg eens 25 procent van hun koopkracht verliezen. Dat weet Tsipras ook en daarom zal hij niet uit de euro stappen", analyseert Karel De Gucht.

2012 AP

"Griekenland zuurstof geven, wie de verkiezingen ook wint"

Hoe dan ook moet de Griekse economie uit het slop gehaald worden, vindt ook De Gucht. Het pad van de strenge Europese besparingsmaatregelen van de voorbije jaren lijkt de voormalige Europees commissaris voor Handel te verlaten.

"Het is wel te eenvoudig om te zeggen dat Europa te streng is geweest. Er zijn zeer zware inspanningen gebeurd voor Griekenland: 240 miljard euro in een bodemloze put, dat is een historische solidariteit. Maar nu moeten we iets anders doen."

Maar wat moet er dan gebeuren? Volgens Karel De Gucht zou de Europese Centrale Bank nog meer Griekse schuld kunnen opkopen en spreiden over een langere termijn. "Want de leningslast zoals die nu is, zal Griekenland nooit kunnen afbetalen." Kwijtschelden van de schulden is daarentegen "geen neutrale optie", vindt De Gucht, "want dan zou je andere landen inspireren en zal de interestlast in de toekomst ook stijgen".

Hoe dan ook "moeten we de Griekse economie nu zuurstof geven, wie de verkiezingen daar ook wint".

Meest gelezen