Medeoprichter van Tangerine Dream overleden

In Wenen is de Duitse muzikant Edgar Froese, medeoprichter van de Duitse elektronicagroep Tangerine Dream, overleden. Hij was 70 jaar. Met zijn futuristische, "kosmische" muziek en het gebruik van synthesizers verwierf Tangerine Dream vanaf de vroege jaren 70 internationale faam, maar ook weerstand.
2013 Getty Images

Froese werd op 6 juni 1944 - D-day! - geboren in de Russische stad Sovjetsk. Hij studeerde kunst in Berlijn en genoot er een opleiding tot beeldhouwer. In 1967 besloot hij om een andere weg te kiezen, nadat hij was uitgenodigd om muziek te spelen in de villa van Salvador Dali, die hij mateloos bewonderde. De Spaanse surrealist duwde hem in de richting van de gedurfde "surreële" muziek.

Tangerine Dream brak door in de periode waarin de Duitse muziek explosief creatief was. Het was de tijd van de Krautrock, met exponenten als Neu!, Kraftwerk, Amon Düül en Faust. Froese en zijn band had de aandacht getrokken van de legendarische Britse radiopresentator John Peel. Kort daarna tekende Tangerine Dream als een van de eerste namen een contract bij het label Virgin, dat toen nog van Richard Branson was. Uit die samenwerking ontstonden meesterwerken als "Phaedra" (1974) en de zwaarmoedige dubbelaar "Zeit" (1975).

Met zijn futuristische, "kosmische" muziek en het gebruik van synthesizers verwierf Tangerine Dream internationale faam, maar ook weerstand: de minimalistische aanpak, een soort ambient avant la lettre, plakte niet bij de toenmalige rockwereld, die het had over "piep-toet-muziek".

Met hun psychedelische sound wisten Froese en co daarna ook miljoenen filmfans te bekoren met soundtracks voor cultfilms als "Sorcerer", "Near dark", "Legend", "Risky business" en "The keep".

Meest gelezen